دوره 6، شماره 2 - ( 1394 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 128-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dordi-nezhad F. Construction, Validation and Reliability of the Foreign Language Attitude and Motivation Questionnaire. LRR 2015; 6 (2) :107-128
قربان دوردی نژاد فرهاد. ساخت، رواسازی و پایاسازی پرسش‌نامۀ انگیزش و نگرش یادگیری زبان انگلیسی. جستارهای زبانی. 1394; 6 (2) :107-128

استادیار آموزش زبان انگلیسی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
مطالعه حاضر را با هدف ساخت، رواسازی و پایاسازی پرسش‌نامه انگیزش و نگرش یادگیری زبان انگلیسی انجام دادیم. برای رسیدن به این هدف، از پرسشنامۀ فارسی مجموعه آزمون نگرش و انگیزش  گاردنر در یادگیری زبان انگلیسی استفاده کردیم. با روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای، نمونه 245 نفری (135 پسر و 110 دختر) از دانشجویان کارشناسی در رشته­های مختلف دانشگاه­‌های تهران را برگزیدیم و پرسش‌نامه را روی آنان اجرا کردیم. این مطالعه دارای دو سؤال پژوهشی است: 1. آیا پرسش‌نامه انگیزش و نگرش یادگیری زبان خارجی، از روایی لازم برخوردار است؟ و 2. آیا پرسش‌نامه انگیزش و نگرش یادگیری زبان ­خارجی پایایی لازم را دارد؟ برای ارزیابی پایایی و روایی ابزار (پرسش­نامه و عوامل)، از روش روایی سازه (تحلیل عامل تأییدی) و پایایی (محاسبه ضریب آلفای کرونباخ) استفاده کردیم. پایایی این پرسش‌نامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ 937/0 به‌دست آمد. در نتایج حاصل از محاسبه تحلیل عامل تأییدی، چهار عامل را شناسایی کردیم که نگرش درباره اهمیت زبان، نگرش والدین نسبت ‌به یادگیری زبان فرزندان، نگرش  نسبت به سخنگویان بومی و انگیزه گرایشی نسبت به یادگیری زبان را اندازه­گیری می­کنند. با درنظر گرفتن نتایج این پژوهش، می­توانیم بگوییم که این پرسش‌نامه از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است و عوامل به‌دست آمده یک مدل مناسب مفهومی را درباره نگرش و انگیزش یادگیری زبان انگلیسی زبان‌آموزان ایرانی ایجاد می­کنند. تحقیق حاضر مانند تحقیقات قبلی نشان داد که این پرسش‌نامه از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و عوامل به­دست آمده از تحلیل عاملی می­توانند انگیزش و نگرش یادگیری زبان خارجی دانشجویان را به‌گونه­ای مناسب اندازه‌گیری کنند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: آموزش زبان
انتشار: 1394/3/1