دوره 7، شماره 5 - ( 1395 )                   جلد 7 شماره 5 صفحات 66-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Javari M H, Rezai M. The structure of myth and language, the structure of kinship and language in structural anthropology of Claude Levi-Strauss. LRR 2016; 7 (5) :43-66
جواری محمدحسین، رضائی مهناز. ساختار اسطوره و زبان، ساختار خویشاوندی و زبان در مردم‌شناسی ساختاری کلود لوی استروس. جستارهای زبانی. 1395; 7 (5) :43-66

1- استاد گروه زیان و ادبیات فرانسه دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
2- استادیار گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
کلود لوی استروس (1908- 2009 م) قوم‌شناس و انسان‌شناس فرانسوی و از نظریه‌پردازان انسان‌شناسی، به‌عنوان «پدر انسان‌شناسی نو» شناخته شده است. او در میان انسان‌شناسان و پژوهندگان به‌خاطر نظریۀ ساختارگرایی و همچنین روش ویژه‌اش در اثبات این نظریه در حوزۀ انسان‌شناسی شهرت یافته است. او را بزرگ‌ترین نمایندۀ مکتب ساختارگرایی می‌دانند. مهم‌ترین مطالعات وی، بررسی «ساختار ابتدایی خویشاوندی»، «ساختار اسطوره» و ارائۀ نظریات ارزشمندی در این زمینه‌ها است. در این مقاله چگونگی تقسیم «اسطوره‌ها» و «پیوندهای خویشاوندی» به واحدهای تشکیل‌دهندۀ آن نشان‌داده‌شده است تا جدیدبودن آن‌ها را نشان دهد. این مقاله درنظر دارد به تعریف وی از ساختارگرایی، ساختار اسطوره، ساختارهای ابتدایی خویشاوندی، کارکرد و رابطۀ آن‌ها با علم زبان‌شناسی بپردازد و نقطۀ جدایی او با دیگر نظریه‌پردازان حیطۀ زبان‌شناسی و مردم‌شناسی همچون سوسور، یاکبسون، فروید را مشخص کند. در این جستار نشان داده شده که مطالعات وی در زمینۀ «ساختار» منجربه درک چه مسائلی دربارۀ انسان شده است.

نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: کاربرد شناسی زبان
انتشار: 1395/9/1