دوره 11، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 94-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezapour E, Hosseini S H. Semantic Space of Some Light Verbs in Mazandarani Language based on Cognitive Approach. LRR 2020; 11 (3) :65-94
رضاپور ابراهیم، حسینی سید هادی. فضای معنایی برخی افعال سبک زبان مازندرانی از منظر رویکرد‌شناختی. جستارهای زبانی. 1399; 11 (3) :65-94

1- استادیار گروه زبان‌شناسی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2- دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد زبان‌شناسی همگانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
این پژوهش با هدف توصیف افعال مرکب مازندرانی از منظر شناختی صورت گرفت. فضای معنایی افعال مرکب، نوع همکرد، پیش­فعل و نوع فعل سبک بررسی­ و تفاوت‌های شکل­گیری این افعال در زبان مازندرانی با زبان فارسی از جنبه­های مختلف صرفی، نحوی، واژگانی و معنایی تا حد امکان مقایسه شد. در­ضمن، نشانه­هایی برای تشخیص این افعال ارائه شد. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که افعال مرکب مازندرانی با توجه به نگاه­شناختی فرایندی زایاست که از ابعاد فیزیکی و تجربیات اجتماعی زندگی بهره می­گیرد و به کمک افعال سبک در ترکیب، بسط استعاری داده می­شود و صرف این افعال جدید سبب زایایی[1] می­شود. افعال مرکب ترکیبی، از نظر ترکیب­پذیری نیز دارای معنای غیرترکیبی هستند. در بحث فضای معنایی، یک فعل معین می­تواند با توجه به نوع پیش­فعلی که می­گیرد در یک فضای معنایی قرار گیرد و فضای معنایی متفاوتی نسبت به ‌پیش­فعل­های متفاوت ایجاد کند. همچنین، در این زبان جزایر معنایی نیز وجود دارد. به ‌عبارت ‌دیگر، در زبان مازندرانی هر پیش­فعل گسترده‌ای دارد که معانی ویژه­ای از فعل سبک را افعال می‌کند و سپس این افعال به‌نوبۀ خود به آن پیش­فعل وصل می­شوند تا معنی متفاوتی با معنی اصلی و مرکزی خود خلق می‌کنند.

ight verb
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: هنر و علوم انسانی (عمومی)
انتشار: 1399/5/10