دوره 9، شماره 3 - ( 1397 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 61-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

parandavaji N, nasihat N. Semiotic Analysis of Tensive Process in Queen Sheba’s Faith . LRR 2018; 9 (3) :35-61
پراندوجی نعیمه، نصیحت ناهید. نشانه‌معناشناسی فرآیند «تنش» در ایمان آوردن ملکۀ سبا. جستارهای زبانی. 1397; 9 (3) :35-61

1- عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه کوثر بجنورد، ایران ، parandavaji@kub.ac.ir
2- عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه فرهنگیان قم، ایران
ادبیات هنری قرآن، ظرفیت مطالعۀ نشانه‌معناشناسانه را برای قرآن­پژوهان فراهم می­کند. این رویکرد تولید، دریافت و کارکرد معنا را در نظام­های گفتمانی بررسی می­کند. در جستار پیش‌رو، با هدف کاربردی کردن مفاهیم قرآنی با زبان روزآمد و با تکیه بر یافته­های نشانه‌معناشناسی، ماجرای ایمان آوردن ملکۀ سبا مطالعه می‌شود. در این مسیر، نگارنده با رویکرد بررسی صورت- محتوا فرآیند تغییر معنا و نظام حاکم بر این داستان را بررسی می‌کند. با چنین هدفی، به این سؤال پاسخ می­دهد که هم­تنیدگی فشاره و گستره (دو بعد بنیادین دلالت) چگونه فرآیند گفتمانی را شکل می­دهند. یافته­ها نشان می­دهد که در معناکاوی این ماجرا، فرآیند تنشی به‌عنوان مهم­ترین رکن عمل می­کند. ملکه می‌خواهد نوع حضور خود را که در تجربۀ جدید و موقعیت حکومت سلیمان نبی قرار گرفته، بازسازی کند. هم­آمیختگی این حضور عاطفی و شناختی باعث می­شود که جریان معناسازی داستان، به‌سمت گفتمان تنشی سوق یابد. در این تعامل، طی یک عملیات مرحله­ای، گفتمان از معنای نخست (پیروی از نظام شرک) به معنای دوم (ایمان به خدا) می­رسد و تغییر معنا رخ می­دهد.

نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1397/8/4