دوره 9، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 316-295 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seyed Ebrahimi F, Nekooei M H. Nominalization in Management Academic Text. LRR 2018; 9 (4) :295-316
سید ابراهیمی فاطمه، نکوئی محمد حسین. فرایند اسم‌سازی در متون علم مدیریت. جستارهای زبانی. 1397; 9 (4) :295-316

1- استادیار گروه زبان انگلیسی، واحد سیرجان،دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران ، ebrahimifa1@gmail.com
2- استادیار گروه مدیریت، واحد سیرجان،دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران
پژوهش حاضر به بررسی ویژگی‌های زبان‌شناختی در متون تخصصیِ مدیریت می‌پردازد. از آنجا که علاوه بر وجود واژه‌های و اصطلاحات تخصصی در متون علمی، ویژگی‌های نحوی و ساختاریِ این دسته از متون نیز دلیلی بر پیچیدگی آن‌هاست و نیز از آنجا که یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌هایی که متون علمی را از سایر متون جدا می‌سازد، کاربرد فرایندهای اسمی‌شده در آن­هاست؛ لذا، این پژوهش به‌‌طور خاص به بررسی فرایند اسم‌سازی در این دسته متن‌ها می‌پردازد تا مشخص کند که اسمی‌شده‌ها در این متون ا‌ز چه مقوله‌هایی مشتق شده‌اند و نیز بین اسمی‌شده‌های مشتق از اسم یا صفت چه تفاوتی وجود دارد و درنهایت اینکه، این متون علمی برای فرایندهای اسمی از چه وندهایی استفاده می‌کنند‌. پیکرۀ داده‌های این پژوهش را کتاب­های تخصصی دانشگاهیِ مدیریت در گرایش­های مختلف تشکیل می‌دهد که پس از مشخص کردن و دسته‌بندی انواع آن­ها مشخص شد که اسمی‌شده‌ها حاصل فرایندهایی همچون حذف همکرد فعل مرکب و استفاده از صورت واژگانی آن فعل، استفاده از مصدرها؛ جایگزینی افعال وجهی با صورت­های اسمی خود، بهرهگیری از بن ماضی فعل در معنا و مفهوم اسم و استفاده از فعلهای مرکبی که همکرد آن­ها در حالت بن مضارع ظاهر میشود و پس از آن با گرفتن پسوند-ی ـ به‌صورت اسمی خود تبدیل شدهاند، هستند. اسمی‌شده‌هایِ مشتق از صفت، از وندهای اشتقاقی، اشتقاق صفر و یا ازمصدرهای قرضی استفاده کرده‌اند. در انتها از دیگر فرایندهای اسمی‌شده در این متون میتوان به جایگزینی بند با اسم اشاره کرد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1397/8/4