دوره 10، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 69-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

rostamipour S, Khanmohamadi F. Analyzing Spatiotemporality in Textual Space of La Modification (A Change of Heart by Michel Butor based on Geographical Discourse. LRR 2019; 10 (3) :47-69
URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-19044-fa.html
رستمی پور سمیه، خان محمدی فاطمه. تحلیل فضا ـ زمان در فضای متنی رمانِ دگرگونی با تأکید بر گفتمان جغرافیایی. جستارهای زبانی. 1398; 10 (3) :47-69

URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-19044-fa.html

1- استادیار زبان و ادبیات فرانسه، بخش فارسی و زبان‌های خارجی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. ، srostamip@pnu.ac.ir
2- استادیار گروه زبان فرانسه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
در دوران پس از جنگ جهانی دوم، اهمیت فضا دوچندان می‌شود. در عصر برتری فضا بر زمان، استقلال فضا و زمان، جای خود را به پیوستار «فضا ـ زمان» می‌دهد. فضا ـ زمان، زمان را از مفهوم خطی خارج و آن را به صورت لایه لایه معرفی می‌کند. در این پژوهش، فضا ـ زمان در گفتمان متن دگرگونی اثر میشل بوتور، نویسندۀ رمان نو فرانسه، با رویکرد نوین گفتمان جغرافیایی از دیدگاه برتراند وستفال مورد بررسی قرار گرفت. نویسنده با بهره­گیری از فضای متن، تأثیر زمان بر تحول فضا را برای خواننده به تصویر کشیده است. پرسش‌های این پژوهش عبارت­اند از: نقش زمان در تحول فضا چیست؟ فضای متنی چگونه تحول فضا ـ زمان را در خلال نوشتار به مخاطب معرفی می‌کند؟ یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که فضا در کنار زمان، پیوستار فضا ـ زمان را به­وجود آورده است و برای تحلیل فضا نمی­توان عنصر زمان را به­عنوان عنصر قاطع و جدایی­ناپذیر فضا در نظر گرفت. اگر زمان متحرک و متغیر است پس فضا نیز متغییر و پویاست. بنابراین، این گفتمان متن است که امکان بازنمایی فضای متحول­شده و چندلایه در طول زمان را فراهم می­کند. هدف درک فضای بازنمایی­شده در اثر ادبی و تغییرات آن در بستر زمان است تا خواننده بتواند این فضا را درک کند و آن را در ذهن خود بازنمایی کند.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
انتشار: 1398/4/24