دوره 4، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 219-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

Namvar Fargi M, Sharifi S, Pahlavan Nezhad M R, Estaji A, Meshkatoddini M. Using Logarithmic Spectrographs of Vowels as a Key for Forensic Speaker Recognition. LRR 2013; 4 (4) :195-219
نامور فرگی مجتبی، شریفی شهلا، پهلوان‌نژاد محمدرضا، استاجی اعظم، مشکوه الدینی مهدی. استفاده از الگوی طیف‌نگاشتی واکه‌ها به‌عنوان کلیدی برای بازشناسی حقوقی سخنگو. جستارهای زبانی. 1392; 4 (4) :195-219

1- دانشجوی دکتری زبان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشیار زبان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3- استاد گروه زبان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
آواشناسی حقوقی، از زیرگرایش های زبان شناسی حقوقی است که در آن از دانش اکوستیک و کاربرد ویژگی های آواشناختی داده های صوتی، برای تکمیل مدارک پرونده های حقوقی استفاده می کنند و یکی از شواهد موجود در آن ها مربوط به داده های صوتی فرد مجرم است. از مهم ترین اموری که آواشناسان حقوقی انجام می دهند، بازشناسی حقوقی سخنگو است. در «بازشناسی حقوقی سخنگو»، از آواشناس خواسته می شود تا میزان مشابهت میان داده صوتی از پیش موجود مربوط به صدای مجرم را با صدای فرد یا افراد مظنون تعیین و مشخص کند که آیا صدای فرد مظنون با صدای مجرم که در حین ارتکاب جرم ضبط شده، هم خوانی دارد یا خیر؟ هدف از این پژوهش که روی داده های صوتی مربوط به 10 سخنگوی مرد و زن فارسی زبان دارای گویش فارسی معیار انجام گرفت، بررسی امکان استفاده از نمودارهای طیف نگاشتی لگاریتمی واکه ها، به عنوان یکی از کلیدهای بازشناسی حقوقی سخنگو است. نتایج بررسی های انجام گرفته در این پژوهش نشان می دهد که این مشخصه می تواند به عنوان یکی از کلیدهای کارآمد با درصد اطمینان بالا در فعالیت های مربوط به بازشناسی حقوقی سخنگو، کاربرد داشته باشد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1392/10/1