دوره 11، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 532-509 | برگشت به فهرست نسخه ها

Osmani M, Dabir-Moghaddam M, Golfam A. Verb Movement in Sanandaji Kurdish: A Minimalist approach. LRR 2020; 11 (4) :509-532
عثمانی مژگان، دبیر مقدم محمد، گلفام ارسلان. حرکت فعل اصلی در کردی ـ سنندجی: رویکردی کمینه‌گرا. جستارهای زبانی. 1399; 11 (4) :509-532

1- دانشجوی دکتری زبان‌شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استاد گروه زبان‌شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
3- دانشیار گروه زبان‌شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، golfamarsalan@gmail.com
تحقیق حاضر پژوهشی دربارۀ حرکت نحوی فعل اصلی بر پایۀ داده‌های زبان کردی ـ سنندجی در چارچوب برنامۀ کمینه‌گراست. برای نیل به این هدف، می‌توان از دو منظر حرکت فعل اصلی را در زبان‌های مختلف بررسی کرد: الف) قائل شدن به نظام مطابقۀ قوی یا ضعیف بر مبنای دیدگاه پولاک (1989)، بلتی (1991) و چامسکی (1995) و ب) قائل شدن به نظام تصریف دوجزئی بر مبنای بوبالیک و ترنسن (1998). حرکت فعل اصلی از منظر نظام مطابقۀ قوی و ضعیف در زبان‌ کردی با بهره جستن از آزمون حذف گروه فعلی بررسی شده است. این در حالی است که در مطالعات اخیر وجود حذف گروه فعلی در زبان فارسی رد و تفسیرهای متفاوتی برای آن مطرح شده است. در این پژوهش پس از بیان اجمالی نظرات زبان‌شناسان، استدلال خود را برای قائل شدن به حذف گروه فعلی در زبان کردی ـ سنندجی مطرح کردیم و از آن‌ در نشان دادن حرکت فعل اصلی در کردی ـ سنندجی بهره بردیم؛ اما حرکت فعل اصلی در زبان کردی تاکنون از منظر دوم ـ که قائل شدن به تصریف دوجزئی است ـ بررسی نشده است. بر مبنای این دیدگاه در زبان‌هایی که دارای تصریف دوجزئی هستند، فعل اصلی اجباراً به بیرون از جایگاه اشتقاق در پایۀ آن حرکت می‌کند. بنابراین، در این مقاله علاوه بر بازنگری دیدگاه قبلی دربارۀ حرکت فعل اصلی، از دیدگاهی جدید نیز این موضوع بررسی می‌شود. در این پژوهش بر اساس شواهد تجربی و ملاحظات نظری نشان خواهیم داد که فعل اصلی در زبان کردی ـ سنندجی به بیرون جایگاه اشتقاق در پایۀ آن حرکت می‌کند و جایگاه روساختی آن در این زبان هستۀ گروه زمان است.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1399/7/10