دوره 11، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 84-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare A, Moein M B. The living Experience of Landscape and its Rhetorical Representation in the Descriptions of Julien Gracq. LRR 2020; 11 (2) :59-84
زارع کاریزی ارمغان، معین مرتضی. تجربۀ زیستۀ منظره و نمود بلاغی آن در توصیف‌های ژولین گراک. جستارهای زبانی. 1399; 11 (2) :59-84

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران
2- دانشیار زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه آزاد اسلامی، گروه زبان و ادبیات فرانسه واحد تهران مرکز، تهران، ایران ، bajo_555@yahoo.com
به تأثیرگذاری دوسویۀ انسان و جهان پیرامونش از دوران رمانتیسم آلمان توجه شد؛ ارتباطی که بر پایۀ تجربۀ حسی نویسنده و شاعر در جهان شکل می­گیرد و وحدت سه‌گانۀ من، جهان و زبان را تشکیل می­دهد. پدیدارشناسی موریس مرلوپونتی تن و جسم انسان را نقطۀ تلاقی درون و آگاهی انسان با جهان پیرامونش به­شمار می­آورد و بُعد فیزیکی زبان را ـ که به ایده شکل و جسم می­دهد ـ بسیار مهم می­داند. این بُعد فیزیکی همان سبک و سیاق هر نویسنده است که منحصربه‌فرد و بیانگر نوع ارتباطش با جهان است. میشل کولو الهام­گرفتن از مرلوپونتی و مطرح­کردن مسئلۀ «منظره» در ادبیات بیان می­کند که توصیف یک منظره همان‌قدر که به حالت روحی بستگی دارد، به حالات جسمی سوژۀ حاضر در منظره نیز وابسته است. او شعر غنایی را بهترین نوع ادبی می­داند؛ زیرا به‌خوبی بیانگر ارتباط درون انسان و جهان پیرامونش است و در شعر است که با استفاده از آرایه‌های شعری مختلف و ترکیبات بدیع می­توان ارتباط و در­هم­تنیدگی سوژه، جهان و زبان را بهتر بیان کرد. این مقاله سعی دارد نشان دهد که در رمان‌های ژولین گراک چگونه توصیف منظره که اصلی‌ترین عنصر تشکیل‌دهندۀ رمان‌های وی هست، با توسل به ابزارهای بلاغی مانند ریتم، تصویر و بیان غنایی زبان می­تواند بیانگر این درهم­تنیدگی باشد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کاربرد‌شناسی زبان
انتشار: 1399/3/10