دوره 11، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 63-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeilian R, Eghbaly A, Bashiri A. An Analysis of the Onomatopoeia in Quran based on IbniJani's morphology theory: A case of sound combinations of (ح، ل، م). LRR 2020; 11 (3) :31-63
اسماعیلیان رویا، اقبالی عباس، بشیری علی. واکاوی نام‌آوایی در قرآن کریم با تکیه بر نظریۀ اشتقاق ابن جنی: مطالعۀ موردی ترکیب آواهای «ح، ل، م». جستارهای زبانی. 1399; 11 (3) :31-63

1- دانشجوی دکتری رشتۀ زبان و ادبیات عرب، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
2- عضو هیئت علمی، دانشیار زبان و ادبیات عرب، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران ، aeghbaly@kashanu.ac.ir
3- عضو هیئت علمی، استادیار زبان و ادبیات عرب، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
زبان ابزار اصلی ارتباط انسان­هاست. الفاظ یک زبان علامتی بیش نیستند و بر اساس روابطی که بین این علائم (دال) و معنی (مدلول) برقرار است، معنایی را می­رسانند. مسلماً در ایجاد این ارتباط آواها نقش اساسی دارند و نشانه­هایی برای فهم بهتر مقصود گوینده هستند. به ادعای ابن ­­جنی زبان­شناس (متوفی 392ق) آوا دلالتی ذاتی بر معنی دارد، پدیده­ای که به «نام­آوایی» معروف است. قرآن کریم به­منزلۀ نمونه والای سخن در ابلاغ پیام خود از این ویژگی زبانی و آواهای القاگر که آهنگ آن­ها معنای خاصی را در ذهن تداعی می­کند، بهره گرفته است. هدف از این پژوهش، تحلیل ارتباط معنایی مشتقات برگرفته از آواهای «ح، ل، م» بر پایۀ نظریۀ ابن ­جنی و تبیین تناسب معنایی واژگانی آواها از رهگذر توصیفی ـ تحلیلی است. از یافته­های این پژوهش می­توان به اعجاز معنوی آوا در تفهیم مخاطب همراه با اعجاز کمینه­گویی آن در تجسیم مفاهیم انتزاعی با کم­ترین صوت اشاره کرد؛ زیرا مشتقات با واج­های یکسان، معانی مرتبطی دارند؛ مثلاً تمام ترکیب­های متفاوت «ح، ل، م» معنی حرارت پنهان، لطافت، بست و قوت را می­رسانند.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1399/5/10