دوره 11، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 275-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eskandary M. Investigating Phonological Processes in Russian and their Comparison with Phonological Processes in Persian. LRR 2020; 11 (1) :249-275
اسکندری مهنوش. بررسی فرایند‌های واجی در زبان روسی و مقایسۀ آن‌ها با فرایندهای واجی در زبان فارسی. جستارهای زبانی. 1399; 11 (1) :249-275

گروه زبان روسی، دانشکدۀ ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی، دانشگاه علامه طباطبائی(ره)، تهران، ایران. ، m_eskandary@ut.ac.ir
در پژوهش حاضر، با تکیه بر روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی برخی فرایند­های واجی پر­بسامد در زبان روسی و مقایسۀ آن­ها با آنچه در زبان فارسی رخ می­دهد، همت گمارده شده است. فرایند­های واجی عبارت­اند از تأثیر­گذاری­ها و تأثیر­پذیری­های واج­های مجاور در کلمات یک زبان که البته، این فرایندها می‌توانند در واج­های غیرمجاور و گاهی بین دو کلمه نیز اتفاق بیفتند. این فرایند­ها در تمامی زبان­های دنیا بسته به ویژگی­های آوایی خاص آن­ها با بسامد کم­تر یا بیشتر رخ می­دهند. در این مقاله، ابتدا برخی از فرایند­های واجی پر­بسامد در زبان روسی توصیف و سپس به بررسی فرایند مشابه در زبان فارسی پرداخته می‌شود. هدف این تحلیل آن است که با بررسی و مقایسۀ دقیق فرایند­های واجی دو زبان به مسئلۀ تحقیق که یافتن شباهت­ها و تفاوت­ها در فرایند­های واجی دو زبان است، پاسخ دهیم. بسیاری از فرایندهای واجی مانند همگونی صامت­ها، قلب، ناهمگونی صامت­ها در زبان روسی و فارسی به­صورت مشابه رخ می­دهند؛ ولی برخی از آن­ها همانند فرایند واجی «همگونی صامت­ها در نرمی» و «حذف میانی صامت» در زبان فارسی به­دلیل ویژگی­های آوایی خاص این زبان، امکان وقوع ندارند.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان روسی
انتشار: 1399/1/10