دوره 11، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 175-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdizadeh Khodayari S, Nojoumian A. Performativity and its Discursive Reflection in the Narration of Mahmoud Dowlat Abadi's "The Man". LRR 2020; 11 (2) :151-175
مهدی زاده خدایاری شبنم، نجومیان امیرعلی. اجراگری و بازتاب گفتمانی آن در روایت «مرد» اثر محمود دولت‌آبادی. جستارهای زبانی. 1399; 11 (2) :151-175

1- فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه تهران مرکز ، تهران، ایران ، shabnam.mahdizadeh@icloud.com
2- دانشیار ادبیات انگلیسی و نظریۀ ادبی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مسائل و کنش‌های اجتماعی در آثار محمود دولت­آبادی جایگاه بسیار پررنگی دارند. «مرد» داستان کوتاهی است که از­جمله آثار رئالیستی او به­شمار می‌آید و دارای توصیفاتی دقیق از فضا، شخصیتها و عناصر متعدد داستان است. در این پژوهش پرسش اصلی این است که چگونه در این داستان زبان مسئلۀ هویت شکل­نگرفته را بازتاب گفتمانی می‌دهد؟ چگونه زبان می‌تواند نظام روابط زنانه و مردانه را از طریق اجراگری به چالش بکشد؟ و اینکه کارکرد فرهنگی هویت در این روایت چیست؟ هدف از نگارش این مقاله تحلیل گفتمانی و بررسی اجراگری در شکل‌گیری و فهم‌پذیری هویت شخصیت اصلی و قهرمان این داستان به­نام «ذولقدر» است. قهرمانی که دورۀ کودکی خود را پشت­سر گذاشته و اکنون که در آستانۀ ورود به نوجوانی است، زندگی او دچار فراز و نشیبی ناگهانی میشود. او در غیاب پدر تلاش می‌کند که نقش پدر خانواده را بر عهده بگیرد و با بازتاب هویتی تقلیدی، مسئولیتی را که والدینش از تقبل آن سر­باز زدهاند، به تنهایی به­دوش بکشد. ذولقدر با تقلید از گفتمان، رفتارها و اجراگریهای پدرش به­منزلۀ یک الگوی فرهنگی، هویت جنسیتی جدید خود را بازتولید می‌کند.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
انتشار: 1399/3/10