دوره 12، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 218-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Geramipour M, Talebzadeh H, Mahdi S. The Optimal Cognitive Diagnostic Model (CDM) for the Grammar Section of MA Entrance Examination of State Universities for EFL Candidates. LRR 2021; 12 (1) :187-218
گرامی پور مسعود، طالب زاده حسین، مهدی سمیه. تعیین مدل بهینۀ تشخیصی شناختی (CDM) بخش دستور زبان مجموعۀ زبان انگلیسی کنکور سراسری کارشناسی ارشد. جستارهای زبانی. 1400; 12 (1) :187-218

1- استادیار گروه مطالعات برنامۀ درسی، دانشکدۀ روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، mgramipour@khu.ac.ir
2- استادیار گروه زبان‌های خارجی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- دانشجوی دکتری گروه مدیریت آموزش عالی، دانشکدۀ مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
یکی از نوآورانه­ترین ابزارهای محققان برای بهبود آموزش و ارزشیابی به­خصوص درمورد آموزش­های سرنوشت­ساز که حاصل  اتحاد روان­شناسی شناختی و سنجش آموزشی است استفاده از رویکردهای تشخیصی شناختی است، اما متأسفانه این رویکردها مورد توجه و استفادۀ اندک پژوهشگران حیطۀ آموزش و ارزشیابی زبان، به­خصوص دستور زبان، در ایران قرار گرفته­ است. از مسائل اساسی در جریان سنجش تشخیصی شناختی، تعیین مهارت‌ها و ریزمهارت‌های شناختی لازم برای پاسخ به پرسش­ها و همچنین، انتخاب مدلی بهینه است. اهداف اصلی پژوهش کیفی و کمی حاضر تعیین این مهارت‌های شناختی از طریق تدوین ماتریس کیو، تعیین مدل بهینۀ تشخیصی شناختی (CDM) برای آزمون دستور زبان کنکور کارشناسی ارشد مجموعۀ زبان انگلیسی و درنهایت، شناسایی نقاط قوت و ضعف آزمودنی­هاست که 5000 نفر از شرکت­کنندگان سال 1396 بودند. یافته­های حاصل از بررسی ادبیات موجود، ارزیابی متخصصان و پروتکل­های تفکر با صدای بلند در فاز تدوین ماتریس کیو نشان می­دهد، هر کدام از پرسش­های آزمون دستور زبان به بررسی دو تا چهار مهارت از شش خرده­مهارت تصریف زمان فعل، کاربرد فعل صحیح، کاربرد عبارات اصطلاحی، کاربرد تعدیل­کننده­ها، توافق و کاربرد حروف اضافه می­پردازند. بررسی مدل­های   DINA, DINO , G-DINA از میان مدل­های تشخیصی شناختی موجود نشان داد که مدل G-DINA با داده­ها برازش مطلوب­تری دارد و درنتیجه، تحلیل­های تکمیلی بر روی عملکردهای این مدل انجام شد. درنهایت، با توجه به تحلیل عملکرد آزمون­دهندگان مسلط و غیرمسلط، کاربردها و پیشنهاداتی برای آموزش و سنجش زبان برای آزمون‌های سرنوشت­ساز همچون کنکور کارشناسی ارشد و همچنین، پژوهش‌های مشابه ارائه شده است.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: ارزشیابی
انتشار: 1400/1/1