دوره 11، شماره 6 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 6 صفحات 289-257 | برگشت به فهرست نسخه ها

Paidarnobakht F, Yousefian Kenary M. Verbal Irony and its Linguistic Usages in Meta Historiography Based on two Beizaie`s Plays: “Jangnameh Golaman” and “Fathnameh Kallat”. LRR 2021; 11 (6) :257-289
پایدار نوبخت فرشته، یوسفیان کناری محمدجعفر. آیرونی کلامی و کاربردهای زبان‌‌شناختیِ آن در فراتاریخ‌نگاری با تکیه بر دو نمایشنامۀ جنگنامۀ غلامان و فتح‌نامۀ کلات اثر بهرام بیضایی. جستارهای زبانی. 1399; 11 (6) :257-289

1- دانش‌آموختۀ ادبیات ‌نمایشی، مقطع کارشناسی‌ ارشد، دانشگاه تربیت ‌مدرس، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه ادبیات ‌نمایشی، دانشگاه تربیت‌ مدرس، تهران، ایران. ، Yousefian@modares.ac.ir
مقالۀ حاضر می‌کوشد بر اساسِ ایدۀ فراتاریخ‌نگاری، به تحلیل عملکرد ظرفیت‌های زبان از منظرِ آیرونی کلامی در بازنماییِ رویدادهای تاریخی در دو نمایشنامۀ جنگنامۀ غلامان و فتح‌نامۀ کلات بپردازد. بر این اساس، ابتدا می‌کوشیم تعریفی از فراتاریخ‌نگاری و اهمیت آیرونی به­عنوان یک مؤلفۀ مهم در فراتاریخ‌نگاری ارائه دهیم و سپس انواع آیرونی کلامی و عملکرد آن در متن نمایشی را شرح و بسط داده و به تحلیلِ مؤلفه‌ها در نمونه‌های مطالعه بپردازیم. بنابراین، چارچوب بحث تلفیقی از مطالعاتِ زبان‌شناسی و سبک‌شناسیِ «دیردر ویلسون» و «هایدن وایت» است. روش انجام این پژوهش، توصیفی و تحلیلی بوده و با نمونه‌کاوی، امکان تحلیلِ مؤلفه­ها فراهم شده است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد در دو نمایشنامۀ بهرام بیضایی، آیرونی کلامی به­مثابۀ تمهیدی زبانی در جهتِ بهره‌گیری از ظرفیت‌های بالقوۀ زبان و ابزاری در جهتِ دلالت‌گری‌های تاریخی است. این ظرفیتِ زبانی گاه خود را در گزاره‌های پارودیک و کلامی و گاه در بافتِ تفسیری و تحلیلیِ متن آشکار می‌سازد، با درنظر گرفتن این نکته که سازوکارِ ایجاد آیرونی و معنا در متن نمایشنامه بدونِ درنظر گرفتنِ فرامتنِ تاریخ ممکن نیست.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کاربرد‌شناسی زبان
انتشار: 1399/11/10