دوره 12، شماره 6 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 6 صفحات 31-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khademi G, Abolhasani Chimeh Z. Cultural Conceptualizations of “Death” in Bakhtiari Dialect of Zazomahroo. LRR 2022; 12 (6) :1-31
خادمی غلامرضا، ابوالحسنی چیمه زهرا. مفهوم سازی های فرهنگی «مرگ» در گویش بختیاری زز و ماهرو. جستارهای زبانی. 1400; 12 (6) :1-31

1- دکتری زبانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه زبان‌شناسی پژوهشکدۀ سمت، تهران، ایران. ، abolhassani@samt.ac.ir
مفهوم­سازی­های فرهنگی شیوۀ تفکر و جهان­بینی یک جامعۀ زبانی را نسبت‌به پدیده­ها نشان می­دهد. بررسی مفهوم سازی­هاباعث شناخت عمیق­تر فرهنگ مرتبط با آن­ها می­شود، تعاملات بین­فرهنگی را تسهیل می­کند و سوء­تفاهمات فرهنگی را بر طرف می­کند. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی،مفهوم­سازی­های فرهنگی «مرگ»در گویش بختیاری منطقۀ ززووماهرو در چارچوب زبان‌شناسی فرهنگی بررسی ­شده و ریشه­های فرهنگی آن­هاتوصیف شده است.با توجه به سبک زندگی روستایی و عشایری مردم منطقه و تماس آنان با طبیعت، عناصر و پدیده­های طبیعی پایه­ای برای مفهوم­سازی­های فرهنگی فراهم می­کنند. جامعۀ آماری شامل پانصد مورد از عبارات، اصطلاحات، مویه­ها و ضرب­المثل­های مرتبط با مرگ است که در این گویش استفاده می­شود. داده­های پژوهش از طریق مطالعۀ میدانی و با استفاده از مصاحبه­ و مشاهده جمع‌آوری شده است. نتایج تحلیل و بررسی داده­ها نشان می­دهد که ریشۀ این مفهوم­سازی­های فرهنگی در سبک زندگی روستایی و عشایری منطقه، عقاید و باورها، تأثیر فیزیولوژیکی عواطف و احساسات مرتبط با مرگ بر اندام­های بدن انسان و تخیلات و تصورات گویشوران نسبت‌به مرگ قرار دارد؛ این سبک زندگی ایجاب می­کند که مردم با طبیعت تماس مستقیم داشته باشند؛ ازاین­رو، از جنبه­های خشن، ویرانگر و مخرب طبیعت به عنوان حوزۀ ملموس برای بیان مفهوم انتزاعی «مرگ» استفاده می­کنند؛ مفهوم­سازی­های فرهنگی مرگ به‌منزلۀ«باد شمال، سیل، بهمن، رعد و برق» و یا «خاموش شدن آتش، افتادن ریگ یا افتادن عمود سیاه چادر» ناشی از الهام گرفتن از پدیده­های طبیعت و سبک زندگی عشایری است.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1400/6/11