دوره 11، شماره 6 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 6 صفحات 102-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hejazi N, Shiri M. Frequency of Linguistico-communicative Features in Scientific Language of Geology. LRR 2021; 11 (6) :69-102
حجازی نصرت، شیری معصومه. پربسامدی کارکردهای زبانی ـ ارتباطی زبان علم در حوزۀ زمین‌شناسی. جستارهای زبانی. 1399; 11 (6) :69-102

1- استادیار گروه زبان فرانسه دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس ، nos_hej@modares.ac.ir
2- کارشناسی ارشد، پژوهشگر پژوهشکدۀ واژه‌گزینی و اصطلاح‌شناسی، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، تهران، ایران
زبان علم، ابزاری برای انتقال دانش، تجربه­ها، مفاهیم و انگاره‏های علمی در قالب نوواژه‏سازی، اصطلاح‏سازی و نحوۀ نگارش علمی است. از آنجا که مختصات و نحوۀ تبلور این زبان در عالم متنی با زبان عمومی متفاوت است، شناخت ویژگی‏ها و کارکردهای زبانی و ارتباطیِ زبان علم و به­ویژه مطالعۀ پربسامدی هریک از این کارکردها اهمیت دارد. هدف از این نوشتار بررسی مختصات و پربسامدی کارکردهای زبانی ـ ارتباطی در زبان علم زمین‏شناسی با تکیه بر تحلیل‏های زبان‏شناسی متنی است. بدین‏منظور، پیکره‏ای متشکل از 36 مقالۀ زمین‏شناسی چاپ­شده در مجله­های علمی ـ پژوهشی، بر اساس معیارهای مرتبط با الف) سازماندهی متنی و ب) معیارهای مرتبط با خصلت­های زبانی، مورد تحلیل کیفی و کمّی قرار گرفت. یافته‏ها حاکی از آن است که زبان علم زمین‏شناسی به­واسطۀ توسعۀ معنایی پله به پله که با تکرار، پوشینه‏گذاری و طبقه‏بندی واژگانی همراه است و نیز بالفعل‏سازی افعال ارتباطی ـ کنشی، تواتر اسمی‏سازی و گزاره‏های مجهول، در قالب زبانی مقتصد و عینی با مخاطب در تعامل است. همچنین، آمارگیری کمّی در 13805 گزارۀ حاوی کارکردهای زبانی ـ ارتباطی نشان می‏دهد که بیشترین تواتر مربوط به انسجام متنی (واژگانی ـ نحوی) و سپس اقتصاد زبانی (اسمی‏سازی، گزاره‏های خلاصه­شده) بوده و کم­ترین تواتر متعلق به افعال و عبارات قیدی ـ کمکی است.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1399/11/10