دوره 13، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 246-219 | برگشت به فهرست نسخه ها

rahimian J, ahmadi S, forooghan geransayeh F. A Semantic and Corpus-based Study of negative prefixes »na « and »bi « in Persian: Lieber's lexical- semantic approach. LRR 2022; 13 (2) :219-246
رحیمیان جلال، احمدی شیوا، فروغان گرانسایه فاطمه. بررسی معنایی پیشوندهای منفی‌ساز «نا» و «بی» در زبان فارسی رویکرد معنایی - واژگانی لیبر. جستارهای زبانی. 1401; 13 (2) :219-246

1- استاد گروه زبان‌‌شناسی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- مدرس دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران. ، ik395023@ikiu.ac.ir
3- دانشجوی دکتری زبان‌شناسی همگانی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
جستار حاضر در چارچوب نظریۀ نمود معنایی ـ واژگانی لیبر (2004) به مقایسۀ بررسی نقش معنایی پیشوندهای منفی‌ساز «نا» و «بی» در فارسی می‏پردازد. پایه‌گذار این نظریه با استفاده از شـش مشخصۀ معنـایی، نقش معنایی عناصر واژی ازجمله وندها و عملکـرد آن‌ها را در فرایندهای ترکیب، اشتقاق و تغییر مقوله بررسی می‏کنـد. در این پژوهش داده‌های موردبررسی از نسخۀ 2 پیکرۀ همشهری استخراج شده‌اند و براساس نوع و معنای مقولۀ پایۀ چندمعنایی وندهای «نا» و «بی» موردبررسی قرار گرفته‏اند و با یکدیگر مقایسه می‏شوند. بررسی داده‏های پژوهش حاکی از آن است که معانی متفاوت نفی در کلمات دارای پیشوند «نا» به‌دلیل اصل هم‏نمایگی است. البته، این اصل درمورد برخی از کلمات منفی پاسخ‌گوی معنای حاصل، نیست و برای توجیه معانیِ منفیِ این کلمات باید اصل هم‏نمایگی را کنار بگذاریم و به مشخصه‏های معنایی پایه توجه کنیم؛ البته این موضوع درمورد وند «بی» صدق نمی‏کند و معانی حاصل از آن از طریق اصل هم‏نمایگی توضیح داده می‏شود. همچنین، مشخص شد که هر دوی این وندها به‌جز در مواردی معدود، وندهای صفت‏ساز هستند.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1401/3/10