دوره 12، شماره 6 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 6 صفحات 127-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini-Maasoum S M. An Analysis of the Efficiency of Constituency Tests in Persian; a Minimalist Analysis. LRR 2022; 12 (6) :93-127
حسینی معصوم سید محمد. بررسی کارایی آزمون‌های شناسایی سازه در نحو زبان‌ فارسی؛ رویکردی کمینه‌گرا. جستارهای زبانی. 1400; 12 (6) :93-127

دانشیار گروه زبان‌شناسی و زبان‌های خارجی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، hosseiniamasum@pnu.ac.ir
شناسایی سازه، به عنوان یک واحد مستقل نحوی و معنایی که شالوده اصلی جمله­های زبان است، هم به منظور اجتناب از ابهام و هم از لحاظ درک و تحلیل صحیح فرایندهای نحوی از اهمیت بسیاری برخوردار است. بدین منظور آزمون­هایی در نحو معرفی شده‌اند که زبان‌شناس را در امر شناسایی مرز بین سازه‌ها یاری می‌کنند. در تحقیق حاضر، در چارچوب برنامه کمینه­گرا هشت آزمون مهم همپایگی، حذف، پرسش‌سازی، پاره‌جمله، جایگزینی، اسنادی‌سازی، شبه اسنادی‌سازی و مبتداسازی را که دارای بیشترین بسامد بودند، بر روی هفت سازه منتخب و مهم جمله یعنی گروه فعلی، گروه حرف تعیین، گروه حرف اضافه‌ای، گروه صفتی، گروه قیدی، گروه متمم‌نما و گروه زمان در زبان فارسی به­کار بردیم. از مقایسه­ی نتایج آزمون­های یادشده به این نتیجه رسیدیم که آزمون­های شبه­اسنادی‌سازی و مبتداسازی در زبان فارسی کارایی کمتری دارند و قادر به شناسایی سازه‌های کمتری هستند؛ به­علاوه در زبان فارسی نمی­توان از همپایگی زنجیره مشترک به‌عنوان آزمونی مجزا بهره برد. از مجموع مباحث تحقیق نیز دریافتیم که با توجه به وجود مثالهای نقض و استثنائات فراوان، نمی‌توان آزمونهای فوق را ابزاری مطلق برای شناسایی سازه‌ها در نظر گرفت.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: دستور زبان
انتشار: 1400/6/11