دوره 13، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 316-283 | برگشت به فهرست نسخه ها

Qasemi Shandiz M, Taebi Noghondari Z, Farsi R. Identity, Character, and the Reader: A Cognitive Approach in Reading of Remainder by Tom McCarthy (2005). LRR 2022; 13 (4) :283-316
قاسمی شاندیز مهدی، تائبی نقندری زهره، فارسی رقیه. هویت، شخصیت و مخاطب: رویکردی شناختی در خوانش رمان باقی‌مانده به‌قلم تام مک‌کارتی (2005). جستارهای زبانی. 1401; 13 (4) :283-316

1- دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات و زبان انگلیسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2- استادیار گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، taebi@um.ac.ir
3- استادیار گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه نیشابور، نیشابور، ایران.
چکیده:   (2053 مشاهده)
مقالۀ حاضر با رویکردی شناختی به تحلیل نقادانۀ استعارههای مفهومی بهعنوان نمودهای زبانی در متن که توسط لیکاف و جانسون (1980) ارائه شده است میپردازد. هدف اصلی، نشاندادن آن است که استعارههای مفهومی محدود به تجربیات جسمانیشدۀ ذهن نبوده، بلکه عوامل مهم دیگری همچون روابط زمانی، مکانی و اجتماعی هر موقعیت یا قالب در شکلگیری و کاربرد استعارهها دخیل هستند. بدین منظور، این مقاله متن ادبی را بهسبب ایجاد موقعیتها یا قالبهای متعدد در دو بعد متنی (شخصیتهای داستان) و فرامتنی (خواننده) بستری مناسب برای آزمون یافتهها و نظریات زبانشناختی مییابد. در این راستا، نظریۀ قالببنیاد بافتی پیتر استاکول (2002) بهعنوان ساختار روایی متن در روند خوانش و درک متن جهت بررسی مفهوم استعاری هویت و چگونگی نگاشت و دریافت آن توسط شخصیت و خواننده در رمان باقی‌مانده  نوشتۀ تام مک‌کارتی (2005) استفاده میشود. ابتدا کلاناستعارۀ موجود در داستان در هر بافتی استخراج شده، سپس مطابقت آن با بافت غالب بررسی میشود؛ آنگاه مقاله به بعد فرامتنی پرداخته و تعامل شناختی خواننده با قالبهایی را که متن رمان فراروی او قرار میدهد تحلیل میکند. پژوهش مقایسهای بین استعارههای مفهومی که خواننده حین خواندن بدانها میرسد با استعارههای مفهومی راوی داستان، مقیدبودن استعارۀ مفهومی به شرایط بافت یا قالب را اثبات میکند. نتایج پژوهش نشان می‌دهند که مفهوم هویت شامل دو نگاشت استعاری متفاوت برای شخصیت و مخاطب است و هرکدام به درک متفاوتی از آن می‌رسند.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: روایت شناسی
انتشار: 1401/7/10