دوره 13، شماره 6 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 6 صفحات 224-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi V, Sharifi Atashgah M, Emadi A. Phonetic Distinction between Simple Past and Present Perfect Verbs: A Perception Experiment. LRR 2023; 13 (6) :201-224
صادقی وحید، شریفی آتشگاه مسعود، عمادی آمنه. تمایز آوایی بین افعال ماضی ساده و نقلی فارسی: یک آزمایش درکی. جستارهای زبانی. 1401; 13 (6) :201-224

1- دانشیار زبان‌شناسی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، قزوین، ایران ، vsadeghi@hum.ikiu.ac.ir
2- استادیار دانشکدۀ علوم و فنون دانشگاه تهران، تهران، ایران.
3- کارشناس ارشد زبان‌شناسی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، قزوین، ایران.
در این پژوهش، نقش عوامل صوتی در تمایز درکی افعال ماضی ساده و نقلی فارسی را از طریق دست‌کاری مقادیر فرکانس پایه و دیرش واکه مطابق با یافته‏های یک آزمایش تولیدی بررسی کردیم. این پژوهش براساس روش‏شناسی واج‌شناسی آزمایشی در مطالعۀ درک گفتار انجام شد. هدف این پژوهش آن بود که نشان دهد کدام یک از پارامترهای صوتی نقش تعیین‏کننده‏تری در تمایز درکی افعال ماضی ساده و نقلی فارسی دارند. بر این اساس، تعدادی محرک‏ صوتی شامل صورت آوایی افعال ماضی ساده و نقلی را در گام‏های مختلف به‌طور جداگانه برحسب پارامترهای صوتی فرکانس پایه و دیرش بازسازی و در یک آزمون شناسایی به شنونده‏های بومی فارسی عرضه کردیم تا دربارۀ خوانش زمانی افعال (ماضی ساده/ ماضی نقلی) تصمیم‏گیری کنند. نتایج نشان داد قضاوت شنیداری فارسی دربارۀ خوانش زمانی افعال تا حد زیادی تابع تغییرات فرکانس پایۀ محلی هجاهاست، زیرا با افزایش گام‏های پیوستار صوتی فرکانس پایه بر روی هر یک از هجاهای هدف آزمایش، خوانش زمانی افعال به‌طور مقوله‏ای تغییر می‏کند، ولی دیرش تأثیر چندانی بر تمایز درکی بین افعال ماضی ساده و ماضی نقلی ندارد.

متن کامل [PDF 2039 kb]   (274 دریافت)
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1401/11/10