دوره 14، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 45-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

delaramifar M, Ahangar A A. The Study of Fortition Process in Sistani Dialect Based on the Autosegmental Phonology. LRR 2023; 14 (2) :1-45
دلارامی فر منصوره، آهنگر عباسعلی. بررسی فرایند تقویت در گویش سیستانی براساس نظریۀ واج‌شناسی خودواحد. جستارهای زبانی. 1402; 14 (2) :1-45

1- دانش آموختۀ دکتری زبان‌شناسی همگانی، گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران. ، mdelarami@pgs.usb.ac.ir
2- استاد زبان‌شناسی، گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
پژوهش حاضر با استفاده از واج‌شناسی خودواحد گلداسمیت (1976) به بررسی فرایند تقویت در گویش سیستانی یکی از گویش‌های زبان فارسی مورد تکلم در سیستان واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان می‌پردازد. این پژوهش از نوع توصیفی ـ تحلیلی است. به این منظور، بیست گویشور زن و مرد، مسن و کم‌سواد بالای پنجاه سال به‌صورت تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از ضبط گفتار آزاد و مصاحبه به مدت بیست دقیقه از هر فرد، داده‌های زبانی جمعآوری شد. سپس داده‌های مورد نظر استخراج و براساس علائم آوانگاری IPA بازنمایی شدند. درنهایت، قواعد واجی شناسایی‌شده در پیکرۀ زبانی براساس مفاهیم و اصول واج‌شناسی خودواحد توصیف و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که فرایند تقویت در گویش سیستانی به‌صورت فرایندهای واجی درج همخوان چاکنایی [ʔ] در آغاز واژه، درج همخوان غلت افراشتۀ پیشین [j] و همچنین، خیشومی [n] میان دو واکه و در پایانۀ هجای پایانی، تبدیل همخوان گرفتۀ واکدار/ʁ/، به گرفتۀ بی‌واک [χ]، تبدیل همخوان گرفتۀ لبی-دندانی /f/ و /v/ به گرفتۀ لبی [p] و [b]، مشدد‌سازی بین دو تکواژ و پایان برخی از واژه‌ها، دمیدگی همخوان‌های گرفتۀ بی‌واک بر روی آغازۀ هجای اول واژه و همخوان مشدد هجای تکیه‌بر و همچنین در پایانۀ مشدد هجای آخر واژه نمود می‌یابد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1402/3/10