دوره 14، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 114-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari Abdolmaleki R, Firoozian Pouresfahani A, Ghorban Abdolmalaki S. Stylistic-discursive Analysis of the Novel Osane Baba Sobhan by Mahmoud Dowlatabadi based on the Theory of Leslie Jeffries Critical Stylistics Approach). LRR 2023; 14 (2) :79-114
قنبری عبدالملکی رضا، فیروزیان پور اصفهانی آیلین، قربان عبدالملکی شهربانو. تحلیل سبکی ـ گفتمانیِ رمان اوسنۀ بابا سبحان از محمود دولت‌آبادی بر مبنای نظریۀ لسلی جفریز (رویکرد سبک‌شناسی انتقادی). جستارهای زبانی. 1402; 14 (2) :79-114

1- استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه دامغان، دامغان، ایران. ، abdolmaleki@du.ac.ir
2- استادیار زبان‌شناسی همگانی دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
3- دانش آموختۀ کارشناسی ارشد زبان‌شناسی، دانشگاه UPM، سردانگ، مالزی.
پژوهش حاضر در چارچوب نظریۀ لسلی جفریز و بر مبنای مؤلفه‏های سبک‏شناسی انتقادی، رمان اوسنۀ بابا سبحان را مورد بررسی و تحلیل سبکی ـ گفتمانی قرار داده است. در رابطه با این امر، تلاش شد تا به پرسش‏های ذیل پاسخ داده شود: 1. ایدئولوژی‏های نویسنده چگونه در نحوۀ انتخاب و آرایش عناصر زبانی رمان که از آن به سبک تعبیر می‏شود، بازنمایی شده‏اند؟ 2. کشف ایدئولوژی‏ها و عقاید نهفته در سبک رمان با استفاده از چه ابزارهای گفتمانی امکان‏پذیر شده است؟ در پیوند با این پرسش‏ها، هدف اصلی مقاله، آشکار کردن مقاصد پنهان گفته‏های نویسنده است. بدین منظور واژگان و ساختار جمله‏های رمان که زمینۀ ورود به فضای گفتمانی و شناختی سبک را فراهم می‏کنند، بررسی و تحلیل شده‏اند. نگارندگان در این جستار با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی، پس از استخراج و دسته‏بندی آرای لسلی جفریز در کتاب سبک‏شناسی انتقادی (2010)، رمان مورد مطالعه را براساس مؤلفه‏های مطرح در کتاب مزبور، مورد تتبع قرار داده‏‏اند. یافته‏های پژوهش نشان می‏دهد که راهبردهای «منفی‏سازی» و «اطلاعات و نظرات مهم»  بیشترین بسامد، و «نام بردن»، «ترادف» و «معانی ضمنی و حقایق مسلّم» کم‌ترین بسامد را در این گفتمان به خود اختصاص داده‏اند. تحلیل این یافته‏ها حاکی از آن است که نویسنده در گفتمان خود، با توجه به شرایط جامعه و نظام ارباب و رعیتی در ایران، وضعیت اجتماعی ـ اقتصادی روستانشینان و واقعیت‏های زندگی آنان را با رویکردی انتقادی به تصویر کشیده است. وی ضمنا انتقادهایی را نیز متوجه صاحبان قدرت در ایرانِ سال‏های پیش از اصلاحات ارضی کرده است.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
انتشار: 1402/3/10