دوره 14، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 523-493 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazemian R, shadman Y. Pathology of morphological and syntactic structures of press language in comparison with standard Arabic language. LRR 2023; 14 (2) :493-523
ناظمیان رضا، شادمان یسرا. آسیب شناسی ساختارهای صرفی و نحوی زبان مطبوعات در مقایسه با زبان عربی معیار. جستارهای زبانی. 1402; 14 (2) :493-523

1- استاد گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2- استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران ، y.shadman@alzahra.ac.ir
امروزه ساختار زبان مطبوعات عربی دچار آسیب­هایی شده­ است که لازم است برای آنها چاره­اندیشی شود. این اشکالات عمدتاً ناشی از عدم توجه کافی به قواعد دستور زبان است. پاره­ای اشکالات تلفظی و بیانی نیز وجود دارد که باعث می­شود الگوهای زبانی غیرمعیار در زبان مطبوعات رخنه پیدا کند. بنابراین لازم است این الگوها شناخته شده و با الگوهای زبان معیار جایگزین گردد. از آنجا که زبان عربی دارای گونه‌های مختلف زبانی و لهجه‌های متنوع است، این زبان معیار است که می­تواند انسجام و یکپارچگی را میان آنها حفظ کند. ترویج و تقویت الگوهای زبانی معیار، کار اصلی ادیبان، ویراستاران، روزنامه‌نگاران و همه افرادی است که به صورت حرفه­ای از زبان استفاده می­کنند. بدیهی است آنچه بر زبان این افراد می­آید، معمولاً به صورت معیار تلقی می­شود و در سایر مراکز تعلیمی و تربیتی و رسانه‌ها گسترش می­یابد. هم‌اکنون زبان مطبوعات عربی دچار کاستی­ها و آسیب‌هایی است که کالبد زبان را تحت تأثیر قرار داده­ است. اصحاب رسانه باید بکوشند همراه با تحولات گسترده اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، سیل واژگان مهاجم بیگانه، سرعت روزافزون نوآوری­ها و ورود دستاوردهای جدید، ظرفیت‌های زبان عربی را غنی ساخته و از تمامی امکانات آن بهره­مند گردند و زمینه‌های رشد و بالندگی زبان مطبوعات را فراهم آورند.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان عربی
انتشار: 1402/3/10