دوره 4، شماره 1 - ( 1392 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 179-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kord-e Zafaranlu Kambuziya A, Maleki Moghaddam A, Soeilmani3 A. Phonological Processes of Bala-Gueriveh Luri and Standard Persian: A Comparative Study. LRR 2013; 4 (1) :151-179
کرد زعفرانلو کامبوزیا عالیه، ملکی‌مقدم اردشیر، سلیمانی آرزو. مقایسه فرایندهای واجی همخوان‌های گویش لری بالاگریوه با فارسی معیار. جستارهای زبانی. 1392; 4 (1) :151-179

1- استادیار گروه زبان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- مربی گروه زبان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد زبان‌شناسی،‌ دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
هدف از نگارش این مقاله، شناسایی برخی از فرایندهای واجی موجود در همخوان­های گویش لری بالاگریوه و مقایسه آن با فارسی معیار است. لری بالاگریوه گویش قومی با همین نام است که در مناطق جنوب و جنوب شرقی لرستان، جنوب و شرق ایلام و شمال خوزستان سکونت دارند. این گویش یکی از دو گونه رایج لری در شهر خرم­آباد استان لرستان است. داده­ها از طریق مصاحبه با چهار گویشور، هریک به مدت یک ساعت، گردآوری شده است. به علاوه، یکی از نگارندگان نیز گویشور این گویش است. داده­ها برمبنای الفبای بین­المللی IPA آوانگاری شده و روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. فرایندها در چارچوب واج شناسی زایشی و واج شناسی خودواحد ارائه می­شوند. فرایندهای همگونی، ناهمگونی، خنثی­شدگی، تضعیف، حذف، درج و قلب از فرایندهای همخوانی بررسی شده در این مقاله هستند. به منظور یافتن فرایندهای واجی، به جز مطالعات آوایی، برخی ملاحظات ساخت واژی نیز به ضرورت تحقیق در این بررسی گنجانده شده است. در این گویش فرایندهای تضعیف و حذف از سایر فرایندها فعال­ترند.

انتشار: 1391/3/31