دوره 3، شماره 2 - ( 1391 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 21-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shairi H R, Rahimi Jafari M, Mokhtabad-Amrei S M. From Intertextual Relations to Intermediality Aspects. LRR 2012; 3 (2) :1-21
شعیری حمید رضا، رحیمی جعفری مجید، مختاباد امرایی سیدمصطفی. از مناسبات بینامتنی تا مناسبات بینارسانه‎ای بررسی تطبیقی متن و رسانه. جستارهای زبانی. 1391; 3 (2) :1-21

1- تهران, دانشگاه تربیت مدرس دانشکده علوم انسانی گروه فرانسه
2- کارشناس ارشد ادبیات نمایشی، دانشگاه تربیت مدرس ، تهران، ایران
3- دانشیار ادبیات نمایشی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
بینامتنیت و بینارسانه هر دو پدیده‎های گفتمانی هستند که نظام‎های نشانه-معنایی را با آشنایی‎زدایی یا تعامل متن و رسانه، تحت تأثیر قرار می‎دهند. کاربست بینامتنیت از زمان ظهور آن تا به حال بیشتر در مورد ادبیات و خط تمایز آن تنها رمان‎های چندرسانه‎ای بوده‎ است؛ اما در مورد هنرهای گوناگون خصوصا سینما، تئاتر و فضای سایبری به نظر می‎رسد به‌خوبی نتوانسته است -خصوصا در حوزه نقد- وضعیت تراگفتمانی تکنیکی و رسانه‎ای را توجیه کند تا این‎که بینارسانه در ادامه آن ارائه شده است. بینارسانه حکایت از تعامل خصوصیات مختلف رسانه‎های گوناگون در کنار یکدیگر با حفظ همه‎ی ویژگی‌های نشانه‌ای آن‎ها و سپس تراموقعیتی دارد که ویژگی های اولیه به حالت تعویق و تعلیق درمی آیند. مهم‎ترین ویژگی این تلاقی رسانه‎ای استقرار یک ماده‎ و فرم بیان در کنار ماده‎ و فرم بیانی دیگر است. هدف این مقاله علاوه بر بررسی گفتمان بینارسانه‎ای، مطالعه‎ی نقش آن در نشانه‎-معناشناسی و هنر می‎باشد. به همین منظور پس از بازخوانی بینامتنیت، مرزهای تمایز متن و رسانه و در نهایت جلوه‎های حاصل از تعامل رسانه‎ها، جهت دست‎یابی به نظریه‎ی منسجمی در مورد بینارسانه مورد بررسی قرار می‎گیرد.

انتشار: 1390/12/2