دوره 5، شماره 2 - ( 1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 54-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parandavaji N, Roshanfekr K, Parvani K, Meirzaei F. Stylistics Representation of Story Utterances in "Assabbar" Novel of Sahar Khalife. LRR 2014; 5 (2) :31-54
پراندوجی نعیمه، روشنفکر کبری، پروینی خلیل، میرزایی فرامرز. سبک‌شناسی گفته‌های داستانی در رمان الصبار سحر خلیفه. جستارهای زبانی. 1393; 5 (2) :31-54

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استادیار زبان و ادبیات عربی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشیار زبان و ادبیات عربی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- استاد زبان و ادبیات عربی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
«گفته های داستانی» ابزار بیان سخنان و اندیشه ها و بستری مناسب برای پیشبرد حوادث داستان است که بخش گسترده هر داستان را تشکیل می­دهد؛ «راویت­گر» باید به­گونه­ای آن­ها را در داستان بازنمایی کند که خواننده عمیقاٌ با داستان آشنا شود؛ از این­رو سبک­شناسی بازنمایی گفته­های داستانی برای درک بهتر داستان ضروری می­نماید. شیوه­های بازنمایی گفته­های داستانی که از رابطه راویت گر با شخصیت­های داستانی به دست می­آید، به پنج گونه مستقیم، غیر مستقیم، مستقیم‎آزاد، غیر مستقیم‎آزاد و گزارش روایتی تقسیم می­شود. مقاله پیش­رو، به شیوه توصیفی ـ تحلیلی و ضمن ارائه جامعه کامل آماری از گفته­های داستانی، به تحلیل رمان الصبار (1976) می­پردازد. یافته­ها، نشان می­دهد که شیوه­های بازنمایی گفته مستقیم، گزارش روایتی و گفته مستقیم آزاد، به ترتیب بیش­ترین بسامد کاربرد را در رمان دارند؛ روایت‎گر، با استفاده از شیوه­های گفتة‎ مستقیم و مستقیم آزاد به شخصیت­ها اجازه داده تا به طور مستقیم با خوانندگان ارتباط برقرار کرده و آن­ها را با دغدغه­های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود آشنا نمایند؛ گاهی نیز خود زمام حوادث داستان را به دست گرفته و با شیوه گزارش روایتی، حوادث داستان را به پیش می­برد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی شیوه­های بازنمایی سخنان در رمان الصبار و تعیین بسامد کاربرد هر یک از شیوه­ها می­باشد.

انتشار: 1393/4/1