دوره 2، شماره 1 - ( 1390 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 147-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

قنبری عدیوی عبّاس. بررسی تطبیقی قوم شناسی و زبانی مثل های بختیاری و تاجیکی. جستارهای زبانی. 1390; 2 (1) :121-147

مدرس مدعو، گروه زبان و ادبیّات فارسی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران، آدرس: شهرکرد، بلوار رهبر ( جاده شهرکرد- چالشتر)، دانشگاه دولتی شهرکرد
ضرب المثل ها بخشی از آفریده های مردمی در زندگی روزمره همه انسان ها هستند که کاربرد متنوعی دارند. اقوام و ملّت های جهان وجوه مشترک بسیاری در اندیشه و تولیدات فرهنگی خود دارند، در این میان مردم فارسی زبان ایران، تاجیکستان و افغانستان، که بیشترین ارتباط تاریخی – فرهنگی را با هم دارند؛ می توانند با این ویژگی های مشترک به بازشناسی فرهنگ خویش بپردازند. نمونه های این پیوند در گونه های فولکلور و فرهنگ عامّه (ادبیات شفاهی) نمایان تر است. در این مقاله ضمن ارائه ضرب المثل ها، این گونه ادب شفاهی بین اقوام تاجیکی و بختیاری مورد مقایسه قرار می گیرد. در این نوشتار رویکرد تطبیقی زبانی، ادبی و فکری متن ها در کنار پیوستگی های فرهنگی اقوام فارسی زبان مورد توجّه قرار گرفته است. هدف این نوشتار، یافتن پیوستگی و تطبیق متن های مثل در بین بختیاری ها و تاجیکان، از منظر زبان و قوم شناسی است.

انتشار: 1390/3/4