دوره 9، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 88-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari M A, Mirdehghan M. A Typological Contrastive Study of Greenbergian Universals in Turkish Dialects of Razan, Tabriz and Istambul. LRR 2018; 9 (4) :61-88
جعفری محمد علی، میردهقان مهین ناز. بررسی مقابله‌ای رده‌شناختی همگانی‌های گرینبرگ در گونه‌های ترکی رزن، تبریز و استانبولی. جستارهای زبانی. 1397; 9 (4) :61-88

1- 1. گروه زبان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات قم، قم، ایران. 2. گروه زبان‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، قم، ایران.
2- دانشیار زبانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران ، ایران
هدف از نگارش مقالۀ حاضر، راستی‌آزمایی همگانی‌های گرینبرگ و بررسی شمول آن­ها در حوزه‌های ترتیب واژه و مقوله‌های تصریفی در سه گونۀ ترکی رزن، تبریز و استانبولی است که از زیرشاخه‌های‌ زبان‌ ترکی محسوب می­شوند. دو گونۀ‌ اول در منطقۀ غرب و شمال غرب ایران، در دو خطۀ مجزا به لحاظ جغرافیایی، واقع شده‌اند و گونۀ سوم، زبان رسمی کشور ترکیه است. در رسیدن به اهداف پژوهش، داده‌های هر سه گونه، به روش مصاحبه با گویشوران بومی، ضبط صدا و آوانگاریِ داده‌ها ثبت و 45 همگانی‌ گرینبرگ به­صورت هدفمند در داده‌های جمع‌آوری­شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که با وجود دوری منطقۀ جغرافیایی، سه گونۀ مورد بررسی قرابت بسیاری را درحوزه‌های نحوی، صرفی و رده‌شناسی آشکار می سازند. البته تفاوت‌هایی نیز میان سه گونه به­ویژه گونۀ ترکی استانبولی با دو گونۀ دیگر دیده می‌شود که مهم­ترین آنان در حوزۀ واژگانی است. آمار و نتایج کاربردی این تحلیل طی تحقیق ارائه شده است. بر اساس نتایج این تحقیق از 45 همگانی گرینبرگ، 18 همگانی در داده‌ها کاربرد دارد و از این مجموعه حدود 40 درصد از همگانی‌ها مورد تأیید است. البته درصد مذکور در حوزه‌های متفاوت صرفی، رده‌شناختی و نحوی متفاوت است که در متن تحقیق مورد تبیین قرار گرفته است.

نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1396/6/21