دوره 7، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheirabadi R. Critical Discourse Analysis of naming strategy and representation of Iran in Time magazine from 1920s. LRR 2016; 7 (2) :1-18
خیرآبادی رضا. تحلیل گفتمان انتقادی شیوه نام‌گزینی و حضور/ عدم حضور ایران در مطالب نشریه آمریکایی تایم از دهه 1920. جستارهای زبانی. 1395; 7 (2) :1-18

عضو هیئت علمی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، تهران، ایران
                شیوه نام دهی (تشخص بخشی/تشخص زدایی) و بازنمایی افراد و گروه‌ها در تحلیل گفتمان انتقادی، به ویژه رویکرد ون لیون حائز اهمیت در خور توجهی است. هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، بررسی شیوه نام گزینی و بازنمایی کشور" ایران"، به عنوان یکی از مهمترین نقش آفرینان منطقه حساس خاورمیانه و رقیب سیاسی و ایدئولوژیک ایالات متحده آمریکا در بیش از سه دهه اخیر در مجلهآمریکایی تایم می‌باشد. در این مقاله نحوه حضور/عدم حضور نام ایران و شیوه خطاب نام این کشور (ایران در برابر جمهوری اسلامی ایران) در پیکره مجله تایم در چارچوب الگوی جامعه شناختی-معنا شناختی ون لیون بررسی شده است. داده‌های پژوهش از بین  محتوای مطالب منتشر شده در مجله تایم از دهه 1920 تا 2010 (بیش از 5000 هزار مطلب و خبر در مورد ایران) انتخاب و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که تعداد و همچنین شیوه بازنمایی ایران در مجله مذکور در دهه‌های مختلف با تفاوت‌های معنا‌داری رو به رو بوده است و در این بین نام دهی ایران با سیستم حکومتی آن کاملا جهت گیرانه و در راستای اهداف و اغراض گردانندگان و سیاست گذاران نشریه تایم بوده است، به گونه‌ای که در برابر بیش از 2500 بار ارجاع به نام ایران از سال 1980 به بعد فقط 8 مورد ارجاع به نام "جمهوری اسلامی ایران" عمدتا در بافت‌های منفی به همراه تشخص بخشی منفی همراه با توصیف گر‌هایی به شدت سوگیرانه وجود داشته است. نتایج این پژوهش علاوه بر یافته‌های نظری می‌تواند رهیافتی تازه در برداشت مخاطبان عام رسانه‌های مهم بین المللی نیز محسوب گردد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
انتشار: 1395/3/1