دوره 2، شماره 4 - ( 1390 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 71-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare beromi M, Roshanfekr K, Ghobad H. Comparative Analysis of Themes of Resistance in the Poems “Samyh Alqasem”, “Hassan Hosseini”, and “Kaiser Amin Pour. LRR 2011; 2 (4) :41-71
زارع برمی مرتضی، روشنفکر کبری، قبادی حسیعلی. تحلیل تطبیقی درونمایه‌های مقاومت در اشعار «سمیح‌القاسم»، «حسن حسینی» و «قیصر امین‌پور». جستارهای زبانی. 1390; 2 (4) :41-71

1- دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی دانشگاه تربیت مدرس
2- استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس
ادبیات مقاومت چهره‌ای انسانی و جهانی دارد و تلاش های یک نسل مبارز را که برای رهایی سرزمین، دین، فرهنگ و سنت های خود از چنگال تجاوزگران به حریم ارزش های ملی و انسانی به‌پا خاسته است، برای همگان در بیان فخیم شعری و ادبی ترسیم می کند. حوادثی مانند اشغال فلسطین و حمله عراق به ایران، باعث آفرینش آثاری یگانه در حوزه ادبیات مقاومت ملل شد. آثار شاعر مقاومت فلسطین، «سمیح‌القاسم» و شاعران دفاع مقدّس ایران، «حسن حسینی» و «قیصر امین‌پور» میراثی ارزشمند در عرصه شعر مقاومت دو سرزمین است. پژوهش حاضر بر آن است به بررسی همسانی ها و تفاوت های شعر مقاومت دو سرزمین با اتکاء بر آثار شاعران مورد‌نظر بپردازد. یافته های پژوهش نشان می‌دهد که احساس تعلق به سرزمین، دفع تجاوز و اشغال خارجی از عوامل اصلی بروز عناصر مقاومت در شعر سمیح، حسینی و امین‌پور هستند. سرزمین، جنگ‌زدگان، قیام علیه متجاوز، انگیزه های دینی و قومی مبارزه، شهادت، دشمن، آرمان گرایی و اعتراض به نادیده گرفتنِ ارزش های جریان مقاومت از مهم‌ترین درونمایه‌های اشعار شاعران مورد‌نظر به‌شمار می‌روند. واژگان کلیدی: درونمایه‌، شعر پایداری، سمیح‌القاسم، حسن حسینی و قیصر امین‌پور.

انتشار: 1390/3/24