دوره 8، شماره 7 - ( 1396 )                   جلد 8 شماره 7 صفحات 136-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

shahhoseini F, rovshan B, Saboori N, najafian A. Transitivity of Motion Verbs in Persian Language. LRR 2018; 8 (7) :117-136
شاه حسینی فائقه، روشن بلقیس، صبوری نرجس بانو، نجفیان آرزو. بررسی گذرایی فعل‌های حرکتی در زبان‌ فارسی. جستارهای زبانی. 1396; 8 (7) :117-136

1- دانشجوی دکتری، زبان‌شناسی همگانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه زبان‌شناسی همگانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- استادیار، گروه زبان‌شناسی همگانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
پژوهش حاضر به بررسی گذرایی افعال حرکتی زبان فارسی از دیدگاه زبان‌شناسی شناختی پرداخته‌ است. به این منظور، داده‌های پژوهش بر اساس چهارچوب نظری تالمی (2000) تحلیل شده و مؤلفه‌های حرکت در این افعال بررسی شده‌اند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. پژوهش پیش رو، شامل 219 فعل حرکتی فارسی نو از پایگاه داده‌های زبان فارسی و سایت آنلاین روزنامۀ همشهری است. از میان این فعل‌ها، 126 مورد ناگذر و 63 مورد گذرا بوده‌اند. بر مبنای هدف اصلی پژوهش، این سؤال مطرح می‌شود که چه تفاوتی میان پیکر و زمینه در رویدادهای گذرا و ناگذر وجود دارد. معیار تعیین گذرایی پیروی از الگوی «گروه اسمی 1، فعل گذرا، گروه اسمی 2» است. تمرکز اصلی پژوهش بر دو مؤلفه اصلی همراه حرکت، یعنی پیکر و زمینه در ساخت‌های گذرا و ناگذر است. در زبان فارسی، مفعول معمولاً بنا بر مختصات معنایی فعل، نقطۀ ارجاع یا مسیر را به­تصویر می‌کشد و در موردهای سببی، مفعول همان پیکری است که جابه‌جایی را انجام می‌دهد. افزون بر این، در ساخت‌های ناگذر معلوم، فاعل همان پیکر است و فعل ناگذر تغییر مکان یا رسیدن به موقعیت جدید را نمایان می‌کند. در این نمونه‌ها اغلب، زمینه از طریق یک گروه حرف اضافه‌ای نشان داده می‌شود.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1396/12/1