دکتری زبانشناسی، دانشآموخته دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. ، safai.atu@gmail.com
چکیده: (7958 مشاهده)
ردهشناسی نقشگرای نظاممند یا به اختصار ردهشناسی نظاممند به بررسی تفاوتها و شباهتهای موجود در نظامهای زبانها میپردازد. هدف بنیادی ردهشناسی نظاممند دستیابی به تعمیمهای تجربیِ قابل اعمال به تمام زبانهای جهان است. در راستای این هدف، متیسن (2004) به مجموعهای از تعمیمهای ردهشناختی دست یافته و در ارتباط با آن تعمیمها، مدعی شده است که آنها را میتوان در توصیف هر زبان و نیز در تلاش در جهت گسترش تبیینهای ردهشناختی در چارچوب دستور نقشگرای نظاممند بهکار بست.
هدف از انجام این پژوهش، توصیف رفتارهای ردهشناختی بندهای مادی در زبان فارسی با توجه به تعمیمهای ردهشناختی متیسن (2004) درخصوص آن بندهاست.
بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، در بندهای مادی زبان فارسی، 1) در کنار دو مشارک ذاتی کنشگر و مقصد، مشارکهای دیگری، یعنی دریافتکننده/ گیرنده، وادارنده، دامنه، و شاخص، نیز در نمود فرایند دخیل هستند، 2) گستره مشارک ذاتی کنشگر بسیار وسیع است، 3) هر یک از مشارکهای غیرذاتی یادشده در بالا به طریقی به بند مادی اضافه میشوند. برای مثال، مشارک وادارنده از طریق فرایند سببیسازی به یک بند مادی افزوده میشود، 4) حالتنمایی مشارکها به نظر نسبتاً صریح است، و 5) انتقال مالکیت بهصورتی متفاوت از سلب مالکیت بازنمایی مییابد.
موضوع مقاله:
هنر و علوم انسانی (عمومی) انتشار: 1396/10/25