۳۳ نتیجه برای Rahbar
سید مهدی ابطحی، رضامراد صحرائی، بهزاد Rahbar،
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
زمان، نقش مهم و تعیینکنندهای در ارتباطات کلامی انسانها ایفا میکند؛ بنابراین یکی از مواردی که در امر آموزش زبان باید به آن پرداخته شود بحث زمان و راههای تشخیص آن است. با توجه به نقش و اهمیت تشخیص زمان دستوری در فراگیری زبان و نبود پژوهشهای مرتبط در خصوص فراگیری زبان فارسی، هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سرنخهای موجود در جمله جهت تشخیص زمان دستوری توسط فارسیآموزان چینی سطوح مبتدی و پیشرفته است؛ بدین منظور ۴۹ فارسیآموز چینیزبان، به روش نمونهگیری دردسترس انتخاب، و بر اساس آزمون تعیین سطح به دو گروه چینیزبان سطح مبتدی (۲۶) و پیشرفته(۲۳) تقسیم شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش دو آزمون در دو مرحله بود؛ در مرحله اول، آزمودنیها با استفاده از آزمون تشخیص زمان جمله، زمان جملههایی را که میشنیدند در پاسخنامه علامت میزدند و در مرحله دوم همان آزمون اجرا شد؛ با این تفاوت که در این آزمون، جملهها، فاقد قید زمان بود. نتایج این پژوهش نشان داد که آزمودنیهای چینیزبان مبتدی به طور معناداری از سرنخهای واژگانی به هنگام تشخیص زمان جمله استفاده کردند و آزمودنیهای سطح پیشرفته همزمان از دو سرنخ واژگانی و تصریف فعلی استفاده کردند. در مورد نقش جنسیت نیز نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین جنسیت و توانایی درک زمان جمله وجود ندارد. نتایج این پژوهش میتواند برای زبانآموزان، مدرسان، تهیهکنندگان محتوای آموزشی و نیز برای طراحان آزمون مفید باشد.
اعظم رستمی، رضامراد صحرائی، بهزاد رهبر،
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی همگانیهای زبان به بررسی ادراک فارسیآموزان در تشخیص صحیح جایگاه فاعل باتوجه به نظریهی پردازش درونداد و اصل اسم اول از این نظریه میپردازد. اصل اسم اول بیانگر این است که زبانآموزان اسم یا ضمیری را که در ابتدای جمله میآید، به عنوان فاعل جمله درنظرمیگیرند. در این پژوهش از روش میدانی برای جمعآوری دادهها استفاده شده است. شرکتکنندگان در این پژوهش ۷۰ نفر از فراگیران آموزش زبان فارسی در سطحهای مقدماتی (۲۳نفر)، میانی (۲۳نفر) و پیشرفته (۲۴نفر) در مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه الزهرا هستند. این مطالعه با بهرهگیری از روش اجرایی فرایدمن و همکاران (۲۰۰۴) به بررسی اصل اسم اول به عنوان یک مسیر قابل پیشبینی در آموزش فارسیآموزان پرداخته است. در این جهت آزمونی بر روی گوگلفرم طراحی شده که فارسیآموزان در فاصله زمانی ۵ ماه در دو مرحلهی متفاوت این آزمون شرکت کردهاند. این آزمون در هر دو مرحلهی خود شامل ۱۵ جمله بوده است که زبانآموزان باید پس از شنیدن جملات، آنها را به تصاویر مربوط وصل میکردند. برای تشخیص ادارک شرکتکنندگان از جایگاه فاعل، ۸ جمله درمرحلهی دوم به صورت مجهول درآمدند. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر این بودهاند که تغییر جملات درمرحلهی دوم آزمون سبب بالارفتن خطا در میزان پاسخگویی زبانآموزان شد و این امر در زبانآموزان سطح مقدماتی بالاتر از گروههای دیگر گزارش شد. نتایج حاصل بیانگر تاثیر اصل اسم اول در ادراک فارسیآموزان از جایگاه فاعل هستند. میزان این تاثیرپذیری در فارسیآموزان سطح مقدماتی بیشتر از سایر سطوح به چشم میخورد.
مهشید خوشلهجه ظریف، بهزاد رهبر،
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
طرحوارههای ناسازگار اولیه الگوهای ناکارآمد ذهنی هستند که از بدو تولد، در پی برآورده نشدن نیازهای انسان در او شکل میگیرند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه طرحوارههای ناسازگار اولیه حوزه چهارم و سبکهای مقابلهای آنها با کنش گفتاری درخواست مستقیم و غیرمستقیم است. در این پژوهش، طرحوارههای حوزه چهارم که در پی عدم آزادی در بیان نیازها و هیجانهای سالم شکل گرفتهاند، بررسی میشوند. هر فرد به سه شیوه تسلیم، جبران افراطی و اجتناب به مقابله با طرحوارههای خود میپردازد که در پژوهش حاضر دو مورد نخست مورد بررسی قرار میگیرند. در راستای این پژوهش، پرسشنامه محققساخته شیوه درخواست و دو پرسشنامه فرزندپروری و جبران افراطی یانگ (۲۰۰۳) به صورت برخط توزیع شد. از میانِ پاسخبرگها ۱۶۹ نمونه زن و ۷۳ نمونه مردِ متولد ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۵ و دارای مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد که تا هجدهسالگی با هر دو والد خود زندگی کردهاند، بررسی شدند. ابتدا پرسشنامه شیوه بیان درخواست به صورت کیفی طبق نظریه براون و لوینسون (۱۹۸۷) بررسی شد و سپس دادههای پژوهش با استفاده از آمار استنباطی تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان میدهد که سبک جبران افراطی طرحوارههای حوزه چهار با درخواست مستقیم و سبک تسلیم آن با درخواست غیرمستقیم رابطه مستقیم دارند. با این حساب، میتوان روش درخواست مستقیم و غیرمستقیم را رفتارهای مقابلهای طرحوارههای حوزه چهارم دانست؛ به این صورت که درخواست غیرمستقیم رفتاری از سر تسلیم و درخواست مستقیم رفتاری از سر جبران است. همچنین جنسیت افراد بر شیوه بیان درخواست به صورت مستقیم یا غیر مستقیم تأثیری ندارد.
دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر ارائۀ الگوی کیفیسازی اوقات فراغت زنان و دختران در خانواده با رویکرد مبتنیبر فعالیتهای جسمانی در استان اصفهان بود. ایـن پژوهش با استفاده از روش کیفی با رویکرد سیستماتیک نظریـۀ دادهبنیـاد بـه انجـام رسـید. جامعۀ نظری شامل استادان صاحبنظر و مجرب در حوزۀ ورزش بانوان و اوقات فراغت بود که جهت نمونهگیری نیز از روش گلولهبرفی بهره گرفته شد. ابزار و روش گردآوری داده، مصاحبه از نوع نیمـهسـاختاریافته بود، و اجرای مصاحبهها تا اشباع نظری پانزده مصاحبه ادامـه یافتنـد. جهت تحلیل دادهها از رویکرد سیستماتیک شامل سه گام اصلی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی بهره گرفته شـد. در مرحلۀ کدگذاری محوری، پیوند میان این مقولهها ذیل عناوین شرایط علّی (حمایت دیگران مهم، ساماندهی، کاربردی بودن فعالیتها، نهادینهسازی فعالیتها)، عوامل زمینهای (جذابیتهای محیطی، شرایط محیطی، جذابیتهای ورزشی)، عوامل مداخلهگر (تغییرات تکاملی، موانع فرهنگی و اجتماعی، هژمونی جنسیتی، کلانروندها، موانع ساختاری)، راهبردها (آموزش و فرهنگسازی، تمهیدات حمایتی از ورزش تفریحی زنان، ترویج و توسعۀ فعالیتهای جسمانی، ارج نهادن به کرامت زنان و دختران، عدالت در اجرای فعالیتها، حمایت رسانهای) و پیامدهای کیفیسازی اوقات فراغت زنان (کاهش ناهنجاریهای رفتاری، توانمندسازی فردی، توانمندسازی جمعی، افزایش مشارکتپذیری) در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد. مدیران ورزش استان میتوانند از نشانها، مفاهیم و مقولههای شناساییشده در برنامهریزیهای آتی خود بهمنظور کیفیت بخشیدن اوقات فراغت زنان و دختران در خانواده با رویکرد مبتنیبر فعالیتهای جسمانی استفاده کنند و راهبردهای متناسب پیشنهادی را جهت جبران عقبماندگی و توسعه ورزش بانوان بهکار گیرند
دوره ۳، شماره ۲ - ( - )
چکیده
بهزاد رهبر، بهروز محمودی بختیاری، گیتی کریم خانلویی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
پژوهش حاضر که در حوزه جامعه شناسی زبان انجام گرفته تلاشی است برای ارزیابی یکی از تفاوتهای رفتار زبانی زنان و مردان در چارچوب نظریه تسلط. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی شاخص تسلط مکالمه ای قطع گفتار بر پایه نظریه تسلط در جامعه فارسی زبان و نیز بررسی عوامل سه گانه مؤثر بر قطع گفتار ( اظهار نظرهای مستقیم، انحراف از موضوع و قیدها و افعال تردید آمیز) می باشد. بر این اساس، شاخص قطع گفتار و شاخص های سه گانه مؤثر بر قطع گفتار در محیط های مختلط و همجنس در نظر گرفته شد وسپس این شاخص ها در چهل مصاحبه ی دو مرحله ای (۱۰ مرد و ۱۰ زن دانشجو در فاصله سنی ۱۸-۲۴ سال) مورد ارزیابی قرار گرفت. نهایتاً زنان و مردان در محیط های مختلف، بر اساس کاربرد قطع گفتار، رفتار متفاوتی از خود نشان دادند و نمود زبانی نگرشِ جنسیت مدار در جامعه امروز فارسی زبان ملموس بود و بر اساس این پژوهش، نوع رابطه هر کدام از شاخص های مؤثر بر قطع گفتار با قطع گفتار تدقیق شد و نهایتاً چارچوب ارائه شده توسط نظریه تسلط در میان فارسی زبانان، ناکارآمد، تشخیص داده شد.
دوره ۳، شماره ۴ - ( - )
چکیده
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
"سهروردی" یکی از فیلسوفان و حکیمان بزرگ مسلمان، فلسفه خویش را بر اساس "نور" استوار کرده است؛ نظریهها و آموزههای شیخ اشراق، تاثیر زیادی بر باور و عملکرد هنرمندان ایرانی داشته است. از این رو پژوهش حاضر، نحوه تلقی سهروردی از نور و مراتب انوار را مورد بررسی قرار داده است و سعی دارد تا نحوه تجلی نور خُرَّه یا نور ملکوتی را که در حکمت اشراقی سهروردی اهمیت زیادی داشته، در این هنر مشخص نموده و به این پرسش پاسخ دهد که کدام عناصر، تجلی نور حکمت اشراق در معماری ایرانی اسلامی هستند. در این پژوهش، گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و روش تحقیق به صورت توصیفی و تجزیه و تحلیل کیفی است. بر اساس نتایج بدست آمده هیچ نماد و مظهری مانند نور، به وحدت الهی نزدیک نیست و بدین جهت معمار ایرانی و مسلمان کوشیده است حتیالامکان در آنچه میآفریند از نور استفاده کند. عناصری چون مناره، محراب، مقرنس، کاشی، طاقهای مسلسل (پیوسته)، شیشههای رنگی و حضور بارز رنگ زرد و طلایی، همگی نمادهایی از نورالانوار هستند؛ و همینطور مفهوم خُرَّه یا نور ایزدی در معماری، به صورت شمسه و بکارگیری سطوح مشبک به شکل هالهای نورانی در زیر گنبد، تجلی پیدا کرده است.
دوره ۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
در سالهای اخیر، استفاده از نانو صفحات گرافن (GnPs) در تهیه نانو کامپوزیتهای پلیمری بسیار مورد توجه قرار گرفته است. چگونگی پخش GnPs در ماتریس پلیمری از اهمیت بهسزایی برخوردار است بهنحوی که میتواند بر ریزساختار و خواص نهایی نانو کامپوزیت تاثیرگذار باشد. بر این اساس، در این پژوهش تاثیر استفاده از سازگارکننده بر نحوه پخش GnPs و نیز شکلگیری ساختار داخلی، آرایشیافتگی و خواص کششی الیاف نانو کامپوزیت پلیپروپیلن (PP) حاوی GnPs مورد بررسی قرار میگیرد.
الیاف نانو کامپوزیت PP/GnPs حاوی %۱/۰ و %۵/۰ GnPs با و بدون سازگارکننده پلیپروپیلن گرافت شده با مالئیک انیدرید (PP-g-MA) به روش ذوبریسی تهیه شدند. نحوه پخش GnPs و مکان قرارگیری آنها در درون الیاف با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و پراش اشعه ایکس با زاویه باریک (SAXS) بررسی شدند. همچنین آرایشیافتگی و بلورینگی الیاف بهترتیب با استفاده از طیفسنجی مادون قرمز پلاریزه (FTIR) و گرماسنج پویشی تفاضلی (DSC) مورد بررسی قرار گرفت. علاوه براین، به کمک تصاویر میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) بهدست آمده از سطح مقطع عرضی الیاف، چگونگی شکست در طی آزمون خواص کششی مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از مدل Halpin-Tsai نتایج آزمایشگاهی مدول کششی الیاف با مقادیر تئوری پیشبینی شده مقایسه شدند.
تصاویر TEM نشان میدهند که در الیاف نانو کامپوزیت حاوی سازگارکننده، میزان تجمعات GnPs کاهش یافته، اندازه تجمعات کوچکتر شده و پخش آنها بهبود یافته است. افزایش در طول ناحیه آمورف و بلوری (Lp) بهدست آمده از آزمون SAXS نشان میدهد که در الیاف نانو کامپوزیت حاوی سازگارکننده، بخش اعظم GnPs در ناحیه درون فیبریلی قرار گرفتهاند. براساس نتایج بهدست آمده از آزمون FTIR پلاریزه و DSC، آرایشیافتگی و بلورینگی الیاف نانو کامپوزیت PP/G۰,۵ در حضور سازگارکننده به میزان قابل ملاحظهای افزایش مییابد. همچنین اثر تقویتسازی GnPs در الیاف نانو کامپوزیت PP/MA/GnPs را میتوان با پخش بهتر GnPs و تغییر ساختار داخلی الیاف تشریح نمود. علاوه بر این، حضور سازگارکننده در ساختار الیاف نانو کامپوزیت PP/GnPs، موجب تغییر رفتار شکست کششی الیاف از حالت انعطافپذیر به حالت شکننده میشود.
دوره ۷، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: هدف تحقیق حاضر بررسی اثر سم دیورون در شرایط آزمایشگاهی بر نرخ رشد جلبک آنابنا فلوس- آکوا (Anabaena flos-aquae) بود تا با محاسبه مقادیر EC۱۰،EC۵۰ و EC۹۰ و حد مجاز این سم برای این جلبک سبز- آبی، سمیت علفکش دیورون بهمنظور کنترل شکوفایی در این فیتوپلانکتون مشخص شود.
مواد و روشها: در این آزمایش تجربی نرخ رشد جلبک سبز- آبی آنابنا فلوس تحت تاثیر علفکش دیورون بررسی شد. این مطالعه طی ۹۶ ساعت در ۶ تیمار ( ۰/۰۰۰۵، ۰/۰۰۹، ۰/۰۱۶، ۰/۰۳، ۰/۰۵۴ و ۰/۰۱ میلیگرم در لیتر) و شاهد و در ۳ تکرار داخل ارلنمایر های ۵۰۰سیسی انجام شد. اندازهگیری نرخ رشد با روشهای سلولی، سنجش کدورت و تعیین میزان کلروفیل a صورت گرفت. سپس مقادیر بهدستآمده از شاخص های EC در ۴ ارلن ۵۰۰سیسی اعمال شد و در دورههای ۲۴ساعته طی ۹۶ ساعت تراکم این جلبک از طریق شمارش سلولی ارزیابی شد. با استفاده از نرمافزار SPSS ۱۷ از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه بهمنظور مقایسه درصد افزایش بین تیمارهای مختلف استفاده شد.
یافتهها: مقادیر EC۱۰،EC۵۰ و EC۹۰ و حد مجاز این سم، براساس میزان کلروفیل a برای جلبک مذکور بهترتیب ۰/۰۰۶، ۰/۰۱، ۰/۰۵ و ۰/۰۰۱میلیگرم بر لیتر تعیین شدند. فراوانی سلولی این جلبک سبز- آبی در حضور غلظت های بهدستآمده از شاخصهای EC اختلافات معنیداری داشت و در مقادیر EC۹۰ بسیار کاهش یافت.
نتیجهگیری: کاربرد دیورون در غلظتهای کنترلی پیشنهادشده، خطر آن را از بابت سمیت و آلودگی سایر اجزای اکوسیستم کاهش میدهد و بیشتر بر این گروه از جلبکها موثر است.
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( مهر و آبان ۱۳۹۸ )
چکیده
با گذشت زمان، بسیاری از اسطورهها بنا بهعللی در پشت پردۀ تاریک تاریخ پنهان شده و به دست ما نرسیدهاند. امروزه بیشتر مردم جهان مار را جانوری مضر و موذی میدانند و این هم صرفاً بهدلیل ترس نیشزدگی و مرگ است. به همین دلیل، انسان در افسانهها که پدیدهها و حقایق تلخ و شیرین زندگی آن قوم است و با گذشت زمان در هالهای از داستانها و
خیالپردازیها پنهان شده و بهعنوان بازتاب استمرار یک سنت قدیمی به دست ما رسیده است، ترکیبی از خود و جانوران را میسازد که نقش رامکنندگی دارد و نماد قدرت در مقابل حیوانات محسوب میشود. در ارتباط با اسطورۀ شاماران، بهمرور زمان رابطۀ انسان و مار شکل تازهای بهخود میگیرد و تا جایی پیش میرود که مار جزئی از وجود انسان میشود و با هم تشکیل یک موجود هیبریدی را میدهند. شاماران (نیمهانسان - نیمهمار)، اسطورۀ کردیِ سرزمین کردستان، یکی از این نقوش است که از زمانهای قدیم با فرهنگ این سرزمین گره خورده است. شاماران در نقوش مربوط به مردم کردزبان منطقۀ مکریان مهاباد، خدابانوی مارها، گنج و ثروتی که به شاماران نسبت داده میشود و استعارهای کهن از دانشهایی است که در اختیار اوست. اسطوره، تکرار نقوش جانوران و فراوانی کاربرد آنها، بازتاب اعتقاد مردمان هر سرزمین است. مار مهمترین نماد قدسی و شاماران نمایندۀ دانشهای مادی و غیرمادی و نگهدارندۀ رازها برای کردهاست. روش بهکار بردهشده در این تحقیق، از نظر ماهیت، توصیفی - تحلیلی و تاریخی است و سعی شده است از طریق توصیف و بررسی نقش این جانور، مقایسهای در مناطق مختلف مکریان به مرکزیت شهر مهاباد صورت گیرد. نتیجه نشان داد شاماران نماد قدرت، دانایی، برکتخیزی، دوستی و محافظت است و نقش آن روی دستبافتهها و دستساختههای مردمان این منطقه همچون پرده، دستمالجیبی و گهوارۀ کودک، روبالشی و غیره حضوری پررنگ دارد.
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Spring ۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: قطعه متصل شونده به آنتی ژن از آنتی بادی های زنجیره سنگین شتری به صورت یک تک دومن(VHH )می باشند. ساختار کریستالی یک VHH خالص نشان داده است که این مولکول در حدود۵/۲ نانومتر قطر و کمتر از ۴ نانومتر طول دارد. به همین علت به این مولکول نانوبادی گفته می شود. شباهت زیاد این مولکولها به VH انسانی موجب می شود که این مولکول کاربرد بالقوه در تشخیصهای ایمنی و نیز ایمنی درمانی داشته باشد. یکی از مواد مورد نیاز کلیدی در تولید و تعیین خصوصیات نانوبادی ونیز کاربرد نانوبادیها در تشخیص، مولکول آنتی نانوبادی کونژوگه به HRP می باشد.
مواد و روشها: در این تحقیق بیان بالا و تخلیص چند نانوبادی ویژه تومورمارکرها انجام شد. به منظور بیان بالا، ژنهای نانوبادی در وکتور pSJF۹ ساب کلون شدند، که در نتیجه قطعه نانوبادی به صورت ادغام شده با چند دنباله نشانگر در باکتری E coliنوعTG۱ بیان می شود. نانوبادیهای بیان شده با استفاده از ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل تخلیص شدند. در اینجا تهیه، تخلیص و تعیین خصوصیات آنتی بادی علیه نانوبادیها که به صورت متصل به HRPمیباشد، توضیح داده شده است.
نتیجه: آنالیز با SDS-PAGE و وسترن بلات نشان می دهد که نانوبادیهای تخلیص شده خالص و بدون شکستگی می باشد. بعلت استفاده از روشهای خاص بیوشیمی آنتی بادی کونژوگه به HRP تولید شده در این تحقیق، حساسیت و ویژگی مناسبی دارد. آنتی بادی کونژوگه تولید شده قابل استفاده در سیستمهای تشخیص نانوبادی است.
بحث:در اینجا با تنظیم کردن دما و زمان و القا کننده، میزان قابل توجهی (در مقایسه با مطالعات مشابه) از ملکول نو ترکیب بیان وسپس تخلیص شده است و در فاز دوم با تولید آنتی بادی علیه آن و کونژوگاسیون به مولکول آنزیمی نشان دادیم مولکول حاصل قابلیت تشخیص نانوبادیها را در انواع روشهای تشخیصی با دقت و حساسیت بالا دارد.
بهزاد رهبر، آمنه مسن آبادی، محمدرضا اروجی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
مطالعۀ زبان زندان و واژهها و اصطلاحات رایج در این زبان از نظر جامعهشناختی، روانشناختی، زبانشناختی و جرمشناختی دارای اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر آن است که یکی از جنبههای مهم گونۀ زبانی زندان، یعنی جنبۀ معنایی را بررسی کند و مهمترین تغییرات معنایی واژهها و اصطلاحات رایج در این گونۀ زبانی را با توجه به چهار متغیر اجتماعی جنسیت، سن، تحصیلات و موقعیت اجتماعی واکاوی کند. برای گردآوری دادههای پژوهش از روشهای مشاهدۀ عینی و مصاحبه استفاده شده است. این دادهها شامل ۶۱۵ اصطلاح رایج در زبان زندانیان مرد و ۴۹۶ اصطلاح رایج در زبان زندانیان زن است (مجموع ۱۱۱۱ مورد). تعداد کل زندانیانی که مصاحبه شدند، ۷۰ نفر بود. از این تعداد، ۲۰ نفر آنها زن و همگی از زندان شهر ری بودند. ۵۰ نفر آنها مرد و از چهار زندان رجاییشهر، قزلحصار، فشافویه و تهران بزرگ بودند. یافتههای پژوهش بیانگر آن است که چهار گونه تغییر معنایی رایج در زبان زندان شامل تغییر استعاری، تغییر مجازی، تغییر کنایی و تنزل معنایی بیشترین تأثیرپذیری را از دو متغیر اجتماعی تحصیلات و موقعیت اجتماعی دارند و کمتر تحت تأثیر جنسیت و سن هستند.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: بزرگترین چالش در ژندرمانی سرطان دستیابی به بالاترین درجه اختصاصیت و کارایی در هدفگیری سلولهای سرطانی است. بهدلیل اینکه هدف ژندرمانی سرطان ریشهکن کردن سلولهای سرطانی است و بسیاری از ژنهای درمانی اگر در سلولهای طبیعی بیان شوند، میتوانند مضر باشند. استفاده از پروموتر ژنهایی که بهطور اختصاصی در سلولهای سرطانی بیان میشوند یا نسبت به سلولهای طبیعی بیان بسیار بالاتری دارند، در ژندرمانی سرطان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق استفاده از یک پروموتر خاص سرطان با بیان بالا بررسی شد.
مواد و روشها: در راستای تکثیر و بهکارگیری پروموتر خاص سرطان بهمنظور ایجاد یک سازه برای مقاصد ژندرمانی، با استفاده از Nested-PCR پروموتری از ژنوم انسانی جداسازی شد که در حدود ۳۴ درصد به پروموتر سوروایوین شباهت داشت. سوروایوین یکی از اعضای خانواده ژنهای ضد مرگ برنامهریزی شده سلولی است و در بیشتر سرطانهای سینه افزایش بیان آن مشاهده شده است. این قطعه ژنی براساس بررسیهای انجام شده در سایتهای Promoter Scan، EPD، Transfac، Compel و TRRD دارای دو جایگاه اتصال رونویسی مشابه با پروموتر سوروایوین بود که بهوسیله عوامل رونویسی E۲F و STAT۱ شناسایی میشد. این پروموتر بههمراه بخشهای پاسخدهنده به شرایط محیطی هیپوکسی و استروژن (ریزمحیط سلولهای سرطانی سینه) و ژن پیشآپوپتوزی tBid در ناقل pCDNA۳,۱/Hygro+ کلون شد.
نتایج: نتایج RT-PCR نیمه کمّی سلولهای سرطانی ترانسفکت شده نشان میدهد که این قطعه ژنی (شبه پروموتر سوروایوین) دارای توانایی تقریباً برابر پروموتر CMV برای بیان ژن tBid است.
نتیجهگیری: استفاده از یک پروموتر کایمریک در هدایت یک ژن پیشآپوپتوزی برای از بین بردن سلولهای سرطانی ابزاری بسیار امیدوارکننده در راستای درمان سرطان است که با القای اختصاصی مرگ برنامهریزی شده در این سلولها به شکلی طبیعی باعث انهدام این سلولها میشود. سازه حاصل در مقایسه با دو سازه کنترل، توانایی بالایی در بیان ژن پیشآپوپتوزی از خود نشان میدهد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: بیماری ایدز امروزه بهعنوان یک مشکل جهانی مطرح است و تلاش فراوانی برای ساخت واکسن مؤثر ضد بیماری ایدز صورت گرفته اما بینتیجه مانده است. DNA واکسنها از جمله واکسنهای نسل جدید است که میتواند سیستم ایمنی را بهخوبی تحریک نمایند با وجود این، یافتههای اخیر نمایانگر ایمنزایی ضعیف این دسته از واکسنها است و اعتقاد بر اینست که این دسته از واکسنها نیاز به عواملی چون ادجوانتها دارد تا ایمنیزایی بیشتری کسب نماید. در این پژوهش DNA واکسن کاندید برای HIV-P۲۴-Nef ساخته شده است و سپس با استفاده از ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF پاسخهای ایمنی سلولی بررسی شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش ساختار ژنی HIV-P۲۴-Nef در ناقل بیانی یوکاریوتی ساخته شد و بهعنوان ادجوانت از پلاسمیدهای بیانی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF استفاده شد پس از تزریق واکسن کاندید به موشهای BALB/c پاسخهای سیتوکینی، تکثیر لنفوسیتها و سایتوتوکسیسیتی لنفوسیتها بررسی شد.
نتایج: یافتههای حاضر نشان میدهد که واکسن کاندید بهطور معنیداری پاسخهای ایمنی سلولی را تحریک نموده است و استفاده از ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF بهصورت مجزا با واکسن کاندید، پاسخهای ایمنی سلولی را بهطور معنیداری تقویت نموده است. تزریق همزمان ادجوانتهای ژنی در حالتیکه نسبت دوز واکسن بیشتر از ادجوانت باشد پاسخهای ایمنی سلولی را بهطور معنیداری افزایش میدهد.
نتیجهگیری: توالیهایی که در بررسی حاضر بهعنوان واکسن کاندید انتخاب شد ایمنیزایی خوبی در مدل موشی از خود نشان داده است و تزریق همزمان ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF موجب افزایش پاسخ ایمنی سلولی به DNA واکسن میشود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: واکسنهای متعددی علیه ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان بررسی شدهاند؛ اما هیچکدام از واکسنها بهعنوان واکسن ضد ایدز مورد تأیید قرار نگرفتهاند. یک راهکاری که بتوان پاسخ ایمنی را علیه بیماریزاها تقویت نمود، بهکارگیری یک واکسن چند اپیتوپی است. این استراتژی علیه واکسنهای متعددی بهکار گرفته شده است و پاسخهای ایمنی را بهبود بخشیده است.
مواد و روشها: در این تحقیق یک پپتید الحاقی چند اپیتوپی شامل قسمتهایی از P۲۴ و Nef ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان بهعنوان کاندید واکسن به موشها تزریق شد و سپس پاسخهای ایمنی همورال با سنجش تیتر آنتیبادی کل و تعیین زیرکلاسهای IgG به کمک الایزا مشخص شد. همچنین سنجش پاسخهای ایمنی سلولی با بررسی پاسخهای تکثیری سلولهای طحالی با استفاده از MTT و سلولکشی با روش آزمایش لاکتات دهیدروژناز بررسی شد. در نهایت الگوی سیتوکینهای اینترفرون گاما و اینترلوکین-۴ نیز به کمک الایزا مشخص شد.
نتایج: نتایج پژوهش حاضر بیانگر آنست که واکسن کاندید باعث تحریک پاسخ تکثیری لنفوسیتهای طحالی موش شده و همچنین پاسخهای سلولکشی قدرتمندی را نیز القا نموده است. بررسی پاسخ ایمنی همورال نشان داده است که واکسن کاندید باعث تولید آنتیبادی اختصاصی شده که اغلب از زیرکلاس IgG۲a است. همچنین بررسی الگوی سیتوکینی نشان داده است که ترشح اینترفرون گاما پاسخ غالب بوده است.
نتیجهگیری: بهکارگیری اپیتوپهای ایمونوژن و حفاظت شده از P۲۴ و Nef موجب القای پاسخهای ایمنی همورال و سلولی قدرتمندی شده است و میتوان کاندیدی برای مطالعات بیشتر در مدلهای حیوانی
پدرام حاتمی، فردوس آقاگل زاده، بهزاد رهبر، محمدرضا اروجی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
مقالۀ پیشرو با هدف واکاوی تحلیل گفتمان حقوقی قراردادهای تسهیلات بانکی گردآوری شده است. مسئلۀ این پژوهش عبارت است از تأملی بر تحلیل گفتمان حقوقی متون قراردادهای مرابحه، جُعاله، مشارکت مدنی و فروش اقساطی در گسترۀ زبانشناسی حقوقی با استفاده از راهبرد بررسی مؤلفههای گفتمانمدار براساس الگوی ون لیوون (۱۹۹۶)، درنگی بر رازگونگی و مطالعۀ ابعاد شناختی گفتمان جاری در متون یادشده تا منابع ایجاد ابهام در این متون شناسایی شود. جهت ارزیابی فرضیات پژوهش با بهکارگیری روش کیفی تحلیل گفتمان، مؤلفههای گفتمانمدار الگوی ون لیوون استخراج، میزان رازگونگی متن وانواع گونههای القایی در هر یک از بندهای قراردادهای مذکور شناسایی شده، بسامد و درصد وقوع آنها استخراج شد. نتایج بهدستآمده بیانگر وجود مؤلفههای گفتمانمدار صریح و پوشیده و رازگونگی در متن قراردادهای بیان شده است. کمترین بسامد مؤلفههای صریح در قرارداد جعاله با بیست عدد و بیشترین درصد رازگونگی نیز در متن همین قرارداد به میزان ۸۱,۳ درصد دیده شد. بیشترین تعداد گونۀ القایی مبتنیبر تهدید نیزدر قراردادهای مرابحه و جُعاله با یازده عدد ملاحظه شد. از مجموع واکاویهای بهعمل آمده چنین استنتاج میشود با توجه به وجود مؤلفههای گفتمانمدار پوشیده و نیز رازگونگی در متن تمام قراردادهای تسهیلاتی اصلح است برای شفافسازی متون از بهکارگیری مؤلفههای پوشیده اجتناب کرد تا با کاهش میزان رازگونگی از ابهام متن نیز کاسته شود. نتایج این پژوهش کارشناسان حقوقی بانکها را در نگارش متن قراردادهایی با کاربردی همهفهمتر از زبان حقوقی یاریرسان خواهد بود.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
ایمنوتوکسینها روش جذابی برای درمان سرطان هستند؛ در این روش سموم پروتئینی با سمیت سلولی بالا به طور اختصاصی سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند. ایمنوتوکسین از یک جزء هدفگیرنده (یک آنتیبادی، سایتوکاین یا پروتئین دیگری که به سلول متصل میشود) تشکیل شده که به طور شیمیایی به یک محموله سیتوتوکسیک (یک باکتری، سم گیاهی یا پروتئین انسانی سیتوتوکسیک) کونژوگه شده یا به صورت نوترکیب همجوشی کرده است. ایمنوتوکسین با کمک گیرندههای اختصاصی، سلول هدف را میشناسد و به روش اندوسیتوز وارد سلول میشود و بعد از این که به سیتوسل راه پیدا میکند با کمک جزء سمی سلول سرطانی مورد نظر را از بین میبرد.
هرچند در طول دهههای اخیر، ایمنوتوکسینهای مختلفی با ساختارهای متنوع بررسی و امتحان شدهاند اما فقط ۳ ایمنوتوکسین- دنیلوکین دیفتیتوکس، تاگرازوفوسپ و موکستوموماب پاسودوتوکس- از نظر بالینی برای درمان سرطانهای خون تایید شدهاند. هیچ ایمنوتوکسینی برای استفادههای بالینی علیه تومورهای جامد تایید نشده است. در این مقاله مروری به بحث در مورد تحقیقات مهم و دو چالش در سر راه تولید و توسعه ایمنوتوکسینها که موفقیت بالینی آنها را دچار محدودیت کرده است، میپردازیم و روشهای غلبه بر این موانع را بررسی خواهیم کرد. این چالشها شامل سمیّت برای سلولهای هدف و غیرهدف و ایمنیزایی هستند.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: هدف از این تحقیق ساخت و بررسی اثر نانوحاملهای پلی آمیدوآمین- پلی اتیلن گلیکول هدفمند شده با نانوبادی علیه TAG۷۲ برای انتقال سازه کد کننده ژن t-Bid به سلولهای آدنوکارسینومای کولون انسانی است.
مواد و روشها: سابکلونینگ ژن نانوبادی در ناقل بیانی pSJ برای تولید انبوه پروتئین نانوبادی انجام و سپس نانوبادی با کاربرد ستون نیکل جداسازی شد. فرآیند جداسازی با SDS-PAGE و وسترن بلاتینگ تأیید شد. افزودن پلی اتیلن گلیکول به نانوذرات پلی آمیدوآمین با نسبت مولی ۱ به ۲ (پلی آمیدوآمین به پلی اتیلن گلیکول) و هدفمندسازی با نانوبادی علیه TAG۷۲ با نسبت مولی ۱ به ۱ انجام شد. بار سطحی و اندازه نانوذرات بهترتیب با دستگاه زتا سایزر مالورن و نانوسایت بررسی و کارایی حامل ژنی ساخته شده در انتقال ژن کشنده t-Bid به سلولهای آدنوکارسینومای کولون در محیط آزمایشگاه با آزمونهای Real Time PCR و تعیین میزان مرگ و میر سلولی بررسی شد.
نتایج: نتایج بررسی با نانوسایت و زتا سایزر مالورن، بهترتیب ساخت نانوذرات هدفمند با اندازه ۹۲±۱۶۲ نانومتر و پتانسیل سطحی ۵۷/۴+ را نشان میدهد. آزمون تأخیر حرکت در ژل، کارآیی حامل ساخته شده را برای دربرگیری و فشردهسازی سازه ژنی تأیید میکند. نتایج Real Time PCR افزایش بیان ژن هدف در سلولهای توموری را تأیید میکند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه کارآیی دندریمرهای پلی آمیدوآمین در انتقال ژن و نیز تأثیر مثبت افزودن پلی اتیلن گلیکول و اتصال نانوبادی علیه TAG۷۲ به این نانوحامل ژنی (برای هدفمندسازی انتقال ژن به سلول) را تأیید میکند.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
جریان سیالات غیرنیوتنی در بعضی از کاربردهای صنعتی به جریان آشفته تبدیل میشود. روشهای مختلفی جهت بررسی جریان آشفته ارائه شدهاند که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. مدلهای آشفتگی هزینه محاسباتی کمی دارند ولی دارای منابع عدم قطعیت ساختاری در فرآیند حل هستند. همچنین، مدلهای آشفتگی که برای سیالات غیرنیوتنی توانی ارائه شدهاند، اغلب از اصلاح مدلهای نیوتنی بدست آمدهاند و مدلسازی مناسبی برای تنش ویسکوپلاستیک ارائه نشدهاست. از طرفی، شبیهسازی عددی مستقیم نتایج بسیار دقیقی را ارائه میکند درحالیکه هزینه محاسباتی بسیاری را بههمراه دارد. بدین ترتیب، استفاده از نتایج شبیهسازی عددی مستقیم برای کمیسازی عدم قطعیت موجود در مدلهای آشفتگی طرح بسیار مناسبی خواهد بود. زیرا امکان تصمیمگیری بهتر بر مبنای نتایج شبیهسازی RANS را فراهم میکند. در این تحقیق ابتدا یک مدل آشفتگی برای سیال غیرنیوتنی توانی بر مبنای مدل ارائه و برای شبیهسازی جریان درون یک لوله استفاده شده است. سپس یک روش کارا جهت کمیسازی عدم قطعیتهای موجود در آن ارائه شدهاست. در این روش، فرض شدهاست که تمامی عدم قطعیتهای موجود، در محاسبه تنش رینولدز و تنش توانی رقیق شونده تجمیع شدهاند. ابتدا تفاوت این دو تنش در DNS و RANS به کمک میدان تصادفی گاوسی مدل شدهاست. سپس با استفاده از بسط کارهونن-لوه این عدم قطعیت به داخل روند حل پخش شده و تاثیرش در سرعت جریان محاسبه شدهاست. نتایج نشان میدهند که روش ارائهشده دارای دقت قابل قبولی در تخمین این عدم قطعیت میباشد.