دوره 10، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 10 شماره 5 صفحات 100-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghajari H, Fasihi S, abbasi S. Language and Time in the Narrative of the Political Women Memoir Writers of the Pahlavi Era. LRR 2019; 10 (5) :73-100
آقاجری سید هاشم، فصیحی سیمین، عباسی سمیه. زبان و زمان‌ در روایت زنان سیاسیِ خاطره‌نگار دورۀ پهلوی. جستارهای زبانی. 1398; 10 (5) :73-100

1- استادیار گروه تاریخ دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، aghajari@modares.ac.ir
2- استادیار گروه تاریخ دانشگاه الزهراء، تهران، ایران
3- دانش‌آموخته مقطع دکتری تاریخ ایران دورۀ اسلامی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
نقش­آفرینی پررنگ زنانِ مبارزِ ایرانِ عصر پهلوی در شکل‌گیری و تسریع جریاناتی که به انقلاب 1357 منجر شد، جایگاه تاریخی ویژه­ای ­را برای آنان ­رقم ­زده است. آگاهی ­از این­ جایگاه برجسته، بی­شک­ در روی­آوری بخشی از آنان به ثبت تجربیات زیستۀ خویش به­شکل خودزندگی­نامه‌نویسی مؤثر بوده است. با پذیرش خودزندگینامه‌نگاری به‌عنوان عرصه­ای برای بازنمایی هویت و روایت خویشتن - که جنسیت پایه و اساس آن است - این پژوهش بر آن است تا با استفاده از رویکرد تفسیری ـ هرمنوتیکی در چارچوب مفهومی «هویت روایی پل ریکور» ـ از یک سو به بررسی جایگاه زبان و زمان در سطح روایت و از سوی دیگر، به چگونگی بازتاب هویت زنانه در قالب‌های روایتیِ بازتعریف‌شده در نظریۀ مذکور، با تکیه بر متن خاطرات زنان سیاسی عصر پهلوی بپردازد. حضور 9 زن در گفتمان مبارزاتی چپ و 3 زن در زیرمجموعۀ ایدئولوژی اسلامی و همچنین، بازتاب هویت ­و دغدغه‌های جنسیتی در زیرمجموعۀ هویت سازمانی، به­خوبی نشان می‌دهد که گفتمان مبارزاتی و ایدئولوژی سازمانی، بر هویت جنسیتی زنانۀ این خاطره‌نگاران سیطره داشته است. انسجام روایتی، عدم تک‌خطی بودن روایت، برقرار بودن رابطۀ «هم‌زمانی» و «درزمانی» بین زمان زیسته و زمان روایت و همچنین، رابطۀ مستقیم زمان روایت در زبان راوی، از دیگر نتایج تحقیق است که باید بدان اشاره کرد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: روایت شناسی
انتشار: 1398/9/1