دوره 12، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 184-153 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nakisa F, Mirahmadi S R, Noorsideh A A. The Function of Four Elements in the Qur'anic Story of Moses (As) and Pharaoh: A Semiotic Approach. LRR 2021; 12 (2) :153-184
URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-38885-fa.html
نکیسا فائقه، میراحمدی سید رضا، نورسیده علی اکبر. خوانش معناشناسانۀ کارکرد عناصر چهارگانۀ داستان قرآنی موسی(ع) و فرعون. جستارهای زبانی. 1400; 12 (2) :153-184

URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-38885-fa.html


1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2- استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران. ، rmirahmadi@semnan.ac.ir
3- استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.
چکیده:   (3947 مشاهده)
عناصر چهارگانه در میان اساطیر و باورهای کهن بشر جایگاهی ویژه داشته و آرای فیلسوفان، طبیبان و عارفان زیادی را به‌خود اختصاص داده است. در ادبیات نیز این عناصر آشکار بوده است. باشلار تخیلات مادی بشر را بر‌اساس عناصر آب، آتش، خاک و باد طبقه‌بندی می‌کند و معتقد است برای بازشناسی شاعران اصیل، باید به ‌‌میزان نزدیکی و دوری آن‌ها از این عناصر توجه کرد. از نظر او اثر هنری پویایی خود را از عمق ارتباط با عناصر چهارگانه می‌گیرد که این عناصر به‌شکل گسترده و هنری در سورۀ قصص آشکار است.
مربع معنایی با فشرده کردن فرایند کلامی، نقطۀ مرکزی و قلب گفتمان را نشانه می‌رود. فرایند پویای کلام را به تصویر می‌کشد و بر ارتباط مقوله‌ای استوار است. هدف این مقاله یافتن تأثیر عناصر چهارگانه بر فرایند تحول معنایی است تا اثر آن‌ها را در لایۀ انتزاعی و پنهان متن کشف کند. بدین ترتیب، نگارندگان در این پژوهش کوشیده‌اند با استفاده از رویکرد مربع ـ معناشناسی گرمس و نظرات باشلار کارکرد این عناصر طبیعی را در سورۀ قصص با محوریت داستان حضرت موسی(ع) و فرعون بررسی کنند و تضادهای موجود در محور حرکتی دو کنشگر اصلی داستان را بر‌اساس مربع ـ معناشناسی گرمس تحلیل کنند.
نتایج مقاله نشان می‌دهد، عناصر چهارگانه، همگونی زیادی با جامعۀ هدف نبوت حضرت موسی(ع) (جامعۀ مصر) دارند. آب، آغازگر نجات‌بخشی بشر است. آتش، نشانۀ تغییر و تولدی دوباره است. بسامد عنصر خاک پر‌رنگ‌تر از بقیۀ عناصر است. هممچنین، در محور معنایی رسالت و هدایت، عناصر چهارگانه محور ارتباطی تقابل تناقضی را شکل می‌دهند.
 
 
متن کامل [PDF 490 kb]   (1080 دریافت)    
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: معناشناسی
انتشار: 1400/2/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.