دوره 13، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 136-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

hosseinpoor damirchian R, Nourbakhsh M. The Effect of Voicing on Constriction Duration, Voice Duration and Vowel Duration in Stop and Fricative Consonants of Turkish Language in Tabrizi Dialect. LRR 2022; 13 (2) :105-136
حسین پور دمیرچیان رعنا، نوربخش ماندانا. تأثیر واکداری بر طول گیرش، طول واک و طول واکه در همخوان‌های انسدادی و سایشی زبان ترکی گونۀ تبریزی. جستارهای زبانی. 1401; 13 (2) :105-136

1- دانشجوی کارشناسی ارشد زبان‌شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. ، r.hosseinpoor@student.alzahra.ac.ir
2- دانشیار گروه زبان‌شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده:   (1982 مشاهده)
واک‏داری یکی از مشخصه‏های صوت‏شناختی مهم در تمایز همخوان‏ها در بسیاری از زبان‏ها به‌شمار می‏آید. در این پژوهش به مطالعۀ صوت‏شناختی همخوان‏های سایشی و انسدادی زبان ترکی تبریزی پرداخته شد. بدین منظور پارامترهای زمان بنیان ازقبیل طول گیرش، طول واک در منطقۀ گرفتگی و طول واکه قبل از همخوان‏های انسدادی و سایشی زبان ترکی آذری در جایگاه بین دو واکه (VCV) سنجیده شد. در پژوهش حاضر تلاش شد تا به این پرسش پاسخ داده شود که چگونه تمایز واک‏داری همخوان‏های انسدادی و سایشی زبان ترکی بر پارامترهای زمانی تأثیر می‏گذارد. چهارده گویشور ترک‌زبان تبریزی دوازده کلمۀ منتخب از واژه‏های رایج در زبان ترکی آذری را به‌صورت تک‌کلمه سه بار تکرار کردند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که هر سه پارامتر زمانی به‌عنوان سرنخ‏های بالقوه در ایجاد تمایز همخوان‏های سایشی واک‏دار و بی‏واک این زبان محسوب می‏شوند. نتایج مرتبط با همخوان‏های انسدادی نیز حاکی از آن است که تنها دو پارامتر طول واکه و طول واک را می‏توان در تمایز واک‏داری همخوان‏های انسدادی زبان ترکی درنظر گرفت. نتایج حاصل برای طول بست این همخوان‏ها ثابت کرد که اختلاف معناداری بین طول بست انسدادی‏های واک‏دار و بی‏واک وجود ندارد و این پارامتر را نمی‏توان یک سرنخ تمایزدهندۀ واک‏داری در انسدادی‏های زبان ترکی آذری برشمرد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1401/1/1