دوره 15، شماره 4 - ( 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 0-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mizban E, Izanloo َ. Contrastive gender analysis of "NAMING" & "MOHR ZADAN" rituals in Kurdish. LRR 2024; 15 (4) :8-0
میزبان الهام، ایزانلو علی. مقایسه جنسیتی مراسم کردی «مهر زدن» و «نام گذاری» مرتبط با تولد در چارچوب نظریه آمیختگی مفهومی. جستارهای زبانی. 1403; 15 (4) :8-0

1- دانشجوی دکتری دانشگاه فردوسی مشهد
2- استادیار گروه زبان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد ، aliizanloo@um.ac.ir
پژوهش حاضر با هدف مطالعه مقایسه‌ای آیین‌های مرتبط با تولد و نام‌گذاری در فرهنگ کردی بر مبنای عامل جنسیت، به تحلیل منتخبی از این آیین‌ها در چارچوب نظریه مفهومی آمیختگی پرداخته است. بر این اساس، با شیوه مصاحبه عمیق از یک سخنگوی زن میان سال تحصیل کرده کرد زبان، آیین‌های مختلف مربوط به حوزه مفهومی تولد نوزاد جمع‌آوری گشته و سپس جهت کسب اطلاعات بیشتر، با روش «مصاحبه هدفمند گروهی»، تعداد پنج نفر از سخنگویان زن و مرد بی‌سواد بین 60 تا 70 سال که زبان مادری آن‌ها کردی بوده و مکالمات روزمره خود را به این زبان انجام می‌دهند، مورد مصاحبه قرار گرفته و روایت آن‌ها از آیین مورد نظر ضبط گشته است. تحلیل آیین‌های مستخرج از متن مصاحبه‌ها نشان دهنده آن است که فرهنگ کردی جهت خلق معناهای همسو با انگاره فرهنگی جنسیتی یا از دروندادهای متفاوت جهت خلق معنا بهره می‌برد و یا در مواردی جالب توجه‌تر، با گزینش نگاشت‌های متفاوت از یک یا چند درونداد واحد، فضای آمیخته مفهومی تازه‌ای را در تطابق با انگاره فرهنگی جنسیتی شکل می‌دهد. براین اساس، انگاره‌های جنسیتی عامل موثر در فرایند معناسازی آیین‌های تولد و زایش فرهنگ کردی قلمداد می‌گردند.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1403/7/10