دوره 15، شماره 4 - ( 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 0-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehian Kabir A, Shahab Razavi S H, Tavakoli Kafiabadi A. The Study of Affectional Discourse in the Poems of Mir Razi Danesh Mashhadi. LRR 2024; 15 (4) :7-0
صالحیان کبیر عباس، شهاب رضوی سیدحسین، توکلی کافی آبادی عزیزالله. بررسی گفتمان عاطفی در شعر مولای متقیان(ع) میررضی دانش مشهدی با رویکرد نشانه - معناشناسی. جستارهای زبانی. 1403; 15 (4) :7-0

1- دانشگاه آژاد اسلامی واحد یزد ، a.salehiankabir@gmail.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد
 هدف این مقاله بررسی گفتمان عاطفی با رویکرد نشانه-معنا شناسی در یک غزل میررضی دانش مشهدی است. شعر، زبان دل و زاییدۀ احساسات آدمی است و شاعر کسی است که این احساسات و عواطف را با زبانی مخیل و موزون در ساختاری مطلوب بیان می­کند. نشانه‌شناسی و تحلیل گفتمان شعر، ابزارهایی جدید و مناسب با کارکردهای متنوع و نو در راستای مطالعات ادبی می‌باشند که عاطفۀ شاعر را در ابعاد تجربۀ شعری، سطح و نوع عاطفه، زبان و مخاطب مورد نقد و بررسی قرار می­دهند. در این بررسی جریان عاطفی گفتمان در شعر، در راستای بررسی شرایط شکل­گیری و تولید نظام عاطفی، و چگونگی ایجاد معنا از طریق آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. پرسش اصلی بررسی حاضر این است که شاعر چگونه از عناصر گفتمانی در راستای ایجاد فضای عاطفی استفاده کرده است و الگوی تنشی در شعر بر اساس کدام الگو شکل گرفته است و فرآیند عاطفی در شعر، تابع کدام سازوکار نشانه-معناشناختی است. نتایج نشانگر این است که نظام عاطفی گفتمان در شعر میررضی تابعی از نظام عاطفی گفتمان فرآیندی حسی ادراکی، تنشی و جسمانه­ای است و بر اساس الگوی رخدادی شوشی (شوشی-رخدادی) شکل گرفته است. همچنین فرآیند طرحوارۀ تنش عاطفی شعر ناهمسو و واگرا می­باشد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
انتشار: 1403/7/10