دوره 5، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 116-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shamshirgarha M, Bozorg Beghdili S, Abolghasemi M. The Usage of Personal Pronouns as Reflected in Tabaqat al-Sufiyya by Kawaja Abdullah Ansari and Ancient Herat Dialects. LRR 2014; 5 (3) :101-116
شمشیرگرها محبوبه، بزرگ بیگدلی سعید، ابوالقاسمی محسن. کاربرد ضمایر شخصی در طبقات‏ الصوفیه خواجه ‏عبدالله‏ انصاری و گویش کهن هرات. جستارهای زبانی. 1393; 5 (3) :101-116

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
«ضمایر شخصی» یکی از مباحث مهم دستوری زبان فارسی است که بیشتر دستورنویسان و زبان‌شناسان در آثار خود به آن پرداخته‌اند و تعاریفی کمابیش مشابه از آن ارائه کرده‏اند. ضمیرهای شخصی در زبان فارسی دری و بیشتر متون به‌جا‌مانده از آن، یکسان به کار رفته‏اند؛ اما با توجه به وجود برخی اختصاصات زبانی در برخی متون کهن که حاصل تعلق آن‌ها به دوره­ها و حوزه­های جغرافیایی و گونه‎های متفاوت زبانی ‏است، ممکن است ضمایر شخصی نیز تا حدودی در آن‌ها به شکلی متمایز به کار رفته باشد. هدف از این نوشتار، نشان دادن چگونگی صورت‎ها و کاربردهای مختلف ضمایر شخصی در طبقات‌الصوفیه، منشأ هر‌یک از آن‌ها و میزان همگونی و ناهمگونی طبقات با دیگر متون کهن است. ضمیرهای شخصی در این متن بیشتر به صورت مشترک با دیگر متون و در برخی موارد به صورتی متفاوت با آن‌ها به کار رفته‌اند. در این مقاله کاربرد خاصی از ضمایر شخصی در طبقات و گویش کهن هرات را مورد توجه قرار دادیم و از آن به‌عنوان «شبه‌شناسه» یاد کردیم. بیشتر کاربردهای خاص ضمیرهای شخصی، به‌ویژه ضمایر شبه‌شناسه در گونه زبانی هرات و متن طبقات، متأثر از فارسی میانه است. این نوشتار از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه جمع‏‏آوری اطلاعات، کتابخانه‏ای است که پس از خوانش دقیق متن طبقات‌الصوفیه، به روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است.
نوع مقاله: سایر | موضوع مقاله: زبان شناسی|کاربرد شناسی زبان
انتشار: 1393/7/1