دوره 3، شماره 2 - ( 1391 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 22-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravishakib M, Azizmohammadi F, Ghobadi H. Intertextuality of two text: Comparative Analysis between King Lear and Feridoon. LRR 2012; 3 (2) :1-22
خسروی شکیب محمد، عزیز محمدی فاطمه، قبادی حسینعلی. بنیامتنیت دو متن؛ نقد تطبیقی داستان «فریدون» در شاهنامه و «شاه لیر» شکسپیر. جستارهای زبانی. 1391; 3 (2) :1-22

1- استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه لرستان و کارشناس ارشد زبان و ادبیات انگلیسی
2- دکترای زبان و ادبیات انگلیسی و عضو هیات علمی دانشگاه ازاد اسلامی واحد اراک
3- دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس
نقد تطبیقی امروزه می تواند میزان تعاطی فرهنگ ها و تبادل تفکرات را در حوزه ی ادبیات به منظورآشنایی با اصالت، عمق، غنا و تفاهم های فرهنگی و همچنین دوری از تعصبات و یک جانبه نگری های علمی – ادبی، نشان دهد. بررسی تطبیقی دو متن «داستان فریدون» و «لیرشاه» نشان دهنده ی همسرایی و برهم نمایی های ذهنی دو شاعر توانا در دو فرهنگ متفاوت و لاجرم دو زبان متمایز در دو موضع تاریخی گوناگون است. هر چندآگاهانه بودن یا نبودن این «بنیامتنیت» و برهم نمایی قابل اثبات نیست و هر چند خود نویسندگان و محققان بعدی در این مورد چیزی نگفته اند؛ اما آنچه محرز است حضور و وجود همسرایی ها و یکسانی های آشکار در دو متن مورد بحث است. «همسانی پیرنگ»، «تراژدی بودن»، «انگیزه ها»، «خانوادگی بودن»، «تقسیم پادشاهی»، «حضور سرنوشت و تقدیر»، «حضور عرفان سطحی»، «موازی بودن شخصیت ها»، « کشمکش»، «پیشگویی»، «همسرایان»، «بحران» و... از گزاره های مشترک در میان این دو متن است. بررسی و تحلیل این اشتراکات برای نشان دادن قطعیت «بنیامتنیت» در این دو متن مهمترین هدف اصلی است که در این مقاله پی گرفته می شود.

انتشار: 1390/7/3