دوره 1، شماره 3 - ( 1389 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 107-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

رستم‌پور ملکی رقیه، زارع منیژه. نگاهی به تاریخچه و رویکردهای هرمنوتیک در زبان و ادبیات عربی. جستارهای زبانی. 1389; 1 (3) :87-107

1- استادیار گروه زبان و ادبیات عرب، دانشکده زبان ها، تاریخ و ادبیات، دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایران
2- 2. دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زبان و ادبیات عرب، دانشکده زبان ها، تاریخ و ادبیات، دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایران
«هرمنوتیک» علمی است که مسئله «فهم»، به‌ویژه فهم متون و چگونگی روند آن را بررسی می‌کند. «تأویل» اصطلاحی است که بیشترین کاربرد را به عنوان معادل عربی آن دارد. از آنجا‌که امروزه هرمنوتیک در حوزه‌‌های مختلف و به‌ویژه به عنوان یک روش نقدی از اهمیت به‌سزایی برخوردار است، بررسی ریشه‌‌ها و بیان جایگاه آن در زبان و ادبیات عربی به‌طور مستقل و بدون وابستگی کامل به دستاوردهای غرب در این زمینه، ضروری به‌نظر می‌رسد. این جستار، بررسی تاریخچه کاربرد تأویل در زبان و ادبیات عرب و رویکردهای مختلف آن را به‌دنبال دارد و با بیان اینکه هر نقد، خود نوعی تأویل است، به اهمیت این پدیده در نقد معاصر عرب و معرفی نمونه‌هایی از انواع تأویل‌‌های ادبی با گرایش‌‌های مختلف پرداخته است. روش و منهج این جستار توصیفی است و با شیوه مطالعه کتابخانه‌ای انجام گرفته است.
واژه‌های کلیدی: هرمنوتیک، تأویل، تفسیر، قرآن، نقد ادبی

انتشار: 1389/10/14