Miri A, Mahdavi M J, Sharifi S, Mahmoodi Bakhtiari B. Comparison of Two Central Characters in “Smokeless Fire”(Using Fairclough’s Theory of “Inequality of Power in the Dialogue and the Model of Michael Short). LRR 2018; 9 (5) :147-171
URL:
http://lrr.modares.ac.ir/article-14-15709-fa.html
میری افسانه، مهدوی محمدجواد، شریفی شهلا، محمودی بختیاری بهروز. مقایسۀ قدرت دوشخصیتمحوریِ رمان آتش بدون دود (با استفاده از «نظریۀ نابرابری قدرت در دیالوگ» فرکلاف و مدل مایکلشورت)
. جستارهای زبانی. 1397; 9 (5) :147-171
URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-15709-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران.
2- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، mahdavy@um.ac.ir
3- دانشیار گروه زبان شناسی همگانی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
4- دانشیار گروه هنرهای نمایشی، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (9214 مشاهده)
در جستار پیش رو، سعی کردهایم با توجه به نظریۀ «نابرابری قدرت در دیالوگ» فرکلاف، با بررسی دیالوگهای بین شخصیتهای متضاد و همتراز، در رمان آتش بدون دود نادر ابراهیمی، به شناخت شخصیتهای قدرتمدار یا منفعل بپردازیم و از نگاه و جانبداریهای ایدئولوژیک نویسنده رمز گشایی کنیم. برای نظم بیشتر این چارچوب نظری، از پرسشهای مطرحشده در مدل پیشنهادی شورت (1996) برای شناخت قدرت در دیالوگ نیز استفاده شد، تا نوع روابط و نحوۀ تسلط قطبهای شخصیتی داستان «گالانپهلوان متکی بر قدرت بدنی» و « آلنی قهرمان متکی بر قدرت فکر و اندیشه» تجزیه و تحلیل شود.
تجزیه و تحلیل دادههای بررسیشده، حاکی از آن است، نحوۀ برخورد دو شخصیتمحوری رمان، در دیالوگ با دیگران، نسبت مستقیم با فراز و نشیبهای دوران زندگی آنان دارد. دیالوگهای گالان با اطرافیانش به افراد خاصی محدود است و بهمرور این دایره تنگتر میشود و بههمراه آن، از قدرت او نیز کاسته میشود و با مرگش، هژمونی زورگویی و تسلط قهری و اجباری او پایان میپذیرد. در حالی که، آلنی نهتنها با همۀ مردم بهخصوص، زنان و اقشار طبقۀ پایین اجتماع وارد گفتوگو میشود؛ بلکه آنان را وادار میکند تا محور گفتوگو با اطرافیانشان قرار بگیرند. این عمل، باعث افزایش پذیرش مرام فکری و سیاسی او میشود و بعد از مرگش نیز تفکراتش در سخن و عمل نسل بعدی بهسرعت تکثیر میشود.
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
زبان شناسی انتشار: 1397/9/24