دوره 13، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 97-65 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

abuali R, akbari Z. The Discursive Construction of Identity in the Autobiographies of Yezidi women. LRR 2022; 13 (1) :65-97
URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-47210-fa.html
ابوعلی رجاء، اکبری زینب. برساخت گفتمانی هویت در زندگی‌نامه‌های خودنوشت زنان ایزدی. جستارهای زبانی. 1401; 13 (1) :65-97

URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-47210-fa.html


1- استادیار زبان و ادبیات عرب دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، raja@atu.ac.ir
2- دانش آموختۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده:   (2759 مشاهده)
نقش زبان در ساختن هویت یکی از مهم‌ترین بحث‌های نظری مدرن در باب هویت است. ساختارگرایی و پساساختارگرایی با قاطعیت خاص بر نقش سازنده زبان در شکل‌گیری هویت تأکید می‌کنند. پژوهش پیش‌رو با این پیش‌فرض که زبان ابزاری قدرتمند در برساخت گفتمانِ هویتی محسوب می‌شود، با بررسی دو رمان آخرین دخترو دختری که از چنگ داعش گریخت نشان می‌دهد که زنان ایزدی با کدام سازوکارهای زبانی ژانر «زندگی‌نامه خودنوشت» را به‌مثابۀ راهبردی در مبارزه علیه گفتمان سلطه به خدمت می‌گیرند و با عرضه پادگفتمان‌هایی متفاوت به ساخت‌شکنی گفتمان‌های مسلط و کلیشه‌سازی‌های جهانی می‌پردازند تا برخی از پیامدها یا بازخوردهای منفی تجاوز و ظلم به جامعه استعمارزد‌ه ایزدی را بزدایند و در حیات بخشیدن به سنت‌های فرهنگی و قومی ایفای نقش ‌کنند. در این راستا از نظریه گفتمان «لاکلائو و موف» و ابزارهای روش‌شناختی آن برای تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش بهره ‌بردیم .نتایج نشان می‌دهد چهار گفتمان در کشمکش و تخاصم با یکدیگر درصدد بازنمایی هویت زن ایزدی برآمده‌اند: الف) گفتمان «حزب ملی‌گرای کرد»؛ ب) گفتمان «دولت مرکزی عراق و اعراب»؛ ج) گفتمان «داعش» و د) گفتمان «نویسندگان زن ایزدی». زنان ایزدی می‌کوشند با تمام هویت‌هایی که گفتمان‌های مسلط برایشان تعریف کرده‌اند همچون برده، قربانی تجاوز و پناهنده مبارزه کنند و هویت‌های تازه‌ای چون رهبر ایزدی و مدافع حقوق زنان و ایزدیان برای خود برسازند.
متن کامل [PDF 903 kb]   (1181 دریافت)    
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کاربرد‌شناسی زبان
انتشار: 1401/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.