دوره 13، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 69-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fattahi M, Javaheri L. Phonological Opacity in Kermanshahi Persian: An Account Based on Optimality Theory-Candidate Chains. LRR. 2022; 13 (2) :33-69
URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-48027-fa.html
فتاحی مهدی، جواهری لادن. تیرگی واج‌شناختی در فارسی کرمانشاهی: بررسی نمونه‌ای براساس «نظریه بهینگی ـ زنجیره‌های گزینه‌ای». جستارهای زبانی. 1401; 13 (2) :69-33

URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-48027-fa.html


1- استادیار زبان‌شناسی، گروه زبان انگلیسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
2- دانشجوی دکتری زبان‌شناسی همگانی، گروه زبان انگلیسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، l.javaheri@razi.ac.ir
چکیده:   (554 مشاهده)
طی فرایند ساخت وجه استمراری/ اخباری در گویش فارسی کرمانشاهی، افزودن پیشوند فعلی /mi-/  به ستاک فعلی دارای آوای گرد، سبب گرد شدن واکۀ پیشوند می‏شود. این نوع همگونی در مواردی که واکه یا همخوان گرد در ستاک فعلی نباشد، رخ نمی‏دهد. بااین‏حال، در فارسی کرمانشاهی صورت فعلی [mo.xɑm] وجود ‏دارد، که در آن واکۀ پیشوند ظاهراً بدون وجود هیچ انگیزه‏ای گرد شده است. این وضعیت گونه‏ای از تیرگی واج‌شناختی است. در این پژوهش به بررسی نقش این پدیده در تغییر بازنمایی آوایی و واجی پیشوند استمراری در گویش فارسی کرمانشاهی برمبنای نظریۀ بهینگی ـ زنجیره‏های گزینه‏ای (McCarthy, 2007)  که نسخه‏ای از نظریه بهینگی متوالی است، پرداخته‏ایم. داده‏های این تحقیق از طریق گفت‌وگو با گویشوران گویش فارسی کرمانشاهی، در دو ردۀ سنی بالای پنجاه‏ سال و زیر بیست ‏سال و با اتکا به شم ‏زبانی پژوهشگران بومی، گرد‏آوری شده ‏است. نتایج حاصل از این پژوهش گویای آنند که علت بروز تیرگی در واکه پیشوندِ وجه استمراری در گویش فارسی کرمانشاهی از آن نوع است که در واج‏شناسی اشتقاقی، تحت عنوان تعامل «عکسِ زمینه‏برچینی» مطرح است و نظریۀ بهینگی متوالی در تبیین این تغییر، عملکردی  موفق‏تر از  نظریۀ بهینگی موازی داشته است.
 
متن کامل [PDF 732 kb]   (25 دریافت)    
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1401/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.