دوره 15، شماره 4 - ( 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 62-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aminpour N, Sokhanvar J, Bordbari Z. Subversion of Unintelligible and Inevitable Male Gender Identity and Roles in Selected Plays by Tennessee Williams. LRR 2024; 15 (4) :33-62
URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-56255-fa.html
امین پور نیلوفر، سخنور جلال، بردباری زهرا. واژگونگی نقش و هویت جنسی ناگزیر و نامفهوم مردانه در آثار منتخب تنسی ویلیامز. جستارهای زبانی. 1403; 15 (4) :33-62

URL: http://lrr.modares.ac.ir/article-14-56255-fa.html


1- گروه زبان و ادبیات انگلیسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، nakhoslaj@gmail.com
3- استادیار زبان و ادبیات انگلیسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
چکیده:   (4477 مشاهده)
 فردیت سوژه‌های مذکر در نمایشنامه‌های تنسی ویلیامز به شکلی آفریده و تعریف می‌شوند که بعضاً با فرضیۀ ساختار هویت جنسی جودیت باتلر هماهنگ هستند. در چشم‌انداز کلی، روند این مهم، بررسی جایگاه هویت جنسی مذکر است که به‌صورت ظاهر در شکل دادن و تعیین جایگاه هویت جنسی ماده در سیستم فرهنگی دگرجنس‌گرایانه مؤثر بوده و جایگاه والاتر را از آن خود می‌سازد. اما در نگاه خردتر هویت جنسی مردانه بعضاً در ساخت فاعلیت مذکر نیز از قاعدۀ دوقطبی پیروی کرده و برای هویت مذکر ژیگولو و یا هم‌جنس‌گرا یا حتی پیروی فرهنگ دوجنسیتی اجباری، جایگاه پایین‌تری را درنظر می‌گیرد.
هدف از نگارش این مقاله مشاهده و تحلیل نحوۀ شخصیت‌پردازی تنسی ویلیامز است که با نمایان ساختن نقش و هویت‌های جنسی مذکر متنوع، اعم از دگرجنس‌گرا، هم‌جنس‌گرا، و ژیگولو، به واکنش‌های متفاوت این افراد در رویارویی با استانداردهای ازپیش تعیین‌شدۀ فرهنگ دوجنسیتی پرداخته و تنوع اجراگری آن‌ها را که اغلب به واژگونگی منجر می‌شود به نمایش می‌گذارد. هدف دیگر این پژوهش، تطابق یافته‌هایی که از خوانش و تحلیل نمایشنامه‌های ویلیامز به‌دست آمده، با فرضیۀ اجراگری جودیت باتلر است. در این مطالعه، نگارندگان مقالۀ حاضر، به این نتیجه‌گیری دست یافته‌اند که کاستی‌هایی در تئوری وجود دارند که شخصیت‌های مذکر نمایشنامه‌ها را به‌صورت کامل پوشش نمی‌دهند و با وجود اینکه ویلیامز سال‌های زیادی قبل از باتلر آثار خود را منتشر کرده، به‌صورت جامع و متنوع شخصیت‌های مذکری را پدید آورده که همۀ جوانب رویارویی با فرهنگ دگرجنس‌خواه را به تصویر می‌کشند.
در این جستار نحوۀ بررسی به این صورت خواهد بود که مواردی از تئوری باتلر درخصوص اجراگری و اجراگری واژگون عنوان شده و با درنظر گرفتن شخصیت‌های مذکر نمایشنامه‌های تنسی ویلیامز، چگونگی کاربرد نظریه به‌صورت عملی تحلیل خواهد شد. از آنجایی که تنوع شخصیت‌های مذکر در نمایشنامه‌ها به همۀ ابعاد تئوری امکان اشراف و ظهور را می‌دهد، پژوهش حاضر بسیار با واقعیت جهان هستی مطابق بوده و از سوی دیگر، زندگی شخصی نویسنده به‌عنوان هم‌جنس‌گرایی که با قوانین و قطبی‌شدگی ماتریس قدرت جامعه و فرهنگ روبه‌رو بوده، بسیار به درک و شناخت کلی هژمونی فرهنگ دگرجنس‌گرا در ارتباط با فردیت‌های مذکر جامعه یاری خواهد رساند.
در بررسی نمایشنامه‌های تنسی ویلیامز و شخصیت‌های مذکر آن‌ها، و استفاده از نظریۀ جودیت باتلر  مبنی بر اجراگری و واژگونگی اجراگرایانه، دستاورد مهمی که حاصل می‌شود، نمایش نقص نظریۀ باتلر در توضیح نحوۀ برخورد فرهنگ دوجنسیتی در ارتباط با فردیت مذکر است. نظریه از این جهت با کمبود مواجه است که در مواردی که برای افراد مذکر هم‌جنس‌گرا یا دگرجنس‌گرا از سوی مردان و همچنین زنان جامعه نقش و هویت جنسی پایین‌تری تعریف می‌شود، هیچ‌گونه توضیح یا توجیهی ارائه نمی‌دهد. اجراگری هویت‌های جنسی مذکر و احیاناً واژگونگی اجراگرایانۀ آن‌ها در غالب بسیار متنوعی در آثار ویلیامز به نمایش درآمده‌اند که از سوی مردان جامعه و همچنین زنان جامعه که نقش غالب را انتخاب کرده و به‌عنوان نمایندگان ماتریس قدرت در ارتباط با اعضای مذکر روبه‌رو می‌شوند در جایگاه ثانویه قرار می‌گیرند.
 
متن کامل [PDF 743 kb]   (1686 دریافت)    
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: روایت شناسی
انتشار: 1403/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.