دوره 13، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 496-469 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kashefi Khishan R, Iraji M. Phonological Function-based Speech compression system: A Case Study of Movies Before and After the Islamic Revolution. LRR 2022; 13 (2) :469-496
کاشفی خویشان راضیه، ایرجی مریم. نظام فشرده‌سازی کلامی براساس کارکرد واجی: مطالعۀ موردی گفتمان فیلم‌های قبل و بعد از انقلاب اسلامی. جستارهای زبانی. 1401; 13 (2) :469-496

1- دکترای زبان‌شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- مدیر گروه زبان‌شناسی واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mar.iraji@iauctb.ac.ir
چکیده:   (1930 مشاهده)
فشرده‏سازی از دیدگاه بایبی به فرایندی گفته می‏شود که در آن، واژه‏ها دچار کاهش می‏شوند و این کاهش به‌صورت حذف یا ادغام در واج‏ها رخ می‏دهد. بسامد این فرایند در رویکرد بایبی بین شخصیت‏های مختلف در  گفتمان محاورۀ فیلم‏های فارسی جایگاه پر‏رنگی دارد. در ادوار مختلف تاریخ، «زن» به‌واسطۀ پایگاه اجتماعی‏اش در مقایسه با «مرد» همواره کم‌تر تمایل به استفاده از فارسی غیرمعیار داشته است.  هدف از نگارش این مقاله تحلیل واج‌شناختی تغییرات آوایی ناشی از روند فشرده‌سازی در فیلم‌های زبان فارسی در دو بافت متمایز فرهنگی ـ اجتماعی  است. داده‏های پژوهش حاضر شامل تمامی موارد صرفی حذف و ادغام مشاهده‌شده در دو فیلم قدیمی گنج قارون (سیامک یاسمی، 1344) و قیصر (مسعود کیمیایی، 1348) و دو فیلم جدید  لاتاری (محمدحسین مهدویان، 1397) و ابد و یک روز (سعید روستایی، 1394) بوده که پس از گردآوری در چارچوب واج‌شناسی شناختی بایبی (1999) به روش توصیفی مورد ارزیابی کمی و تحلیل واقع شده‏اند.  نتایج این پژوهش، بهعنوان نخستین کار فارسی در چارچوب واج‏شناسی بایبی، تمایز دوگانۀ فرهنگ و اجتماع را به‌خوبی در گفتمان فیلم‏های این دو دورۀ تاریخی آشکار می‏سازد. درواقع، مطالعۀ حاضر نشان می‏دهد که فشرده‏سازی به‌عنوان یک امر اجتماعی، خاستگاه فرهنگی دارد و همین خاستگاه فرهنگی آن است که تعبیرش در سبک زبانی یا در سبک گفتمانی اشخاص با پایگاه‏های اجتماعی مختلف را منعکس می‏سازد.  همچنین مشخص می‏شود که مطالعۀ صورت‏های فشرده‏سازی‌شده فقط به تصمیم‏گیری در نوع کوتاه‏سازی محدود نمی‏شود و تفاوت‏های موجود میان صورت‏های فشرده‌شده به‌لحاظ ساختاری در اغلب موارد پدیده‏ای صرفاً ‏صرفی نیست و در برخی موارد به ملاحظات کاربردی و اجتماعی نظیر نوع جنسیت نیز بستگی دارد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1401/3/10