دوره 15، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 189-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

BAHRAMI F, ABDI S. Metaphorical Creativity in Zakaria Tamer’s Short Story Collection (Sahil al- Javad al-Abyad, Damascus al – Haraiq case study ). LRR 2024; 15 (2) :163-189
بهرامی فریده، عبدی صلاح الدین. خلاقیت استعاری در داستان‌های کوتاه زکریا تامر (مورد کاوی دو مجموعه داستان کوتاه صهیل الجواد الأبیض و دمشق الحرائق). جستارهای زبانی. 1403; 15 (2) :163-189

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران.
2- دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران ، s.abdi@basu.ac.ir
زبان‏شناسان‏ شناختی منکر خلاقیت استعاری شاعران و نویسندگان نیستند. براساس نظریۀ «شعرشناسی شناختی» لیکاف و ترنر (1989) شاعران و نویسندگان در آثارشان اغلب از همان استعاره‏های مفهومی معمولی در زبان عادی و روزمره استفاده می‏کنند و خلاقیت شاعرانه نتیجۀ به‌کارگیری و تغییر استادانۀ همین استعاره‏های مفهومی روزمره در اثر بهره‌گیری از چهار ابزار مفهومی: گسترش، پیچیده‏سازی، پرسش و ترکیب است. هدف اصلی از این پژوهش معرفی این شگردها و بررسی قابلیت کاربرد آن‌ها در تحلیل شناختی پاره‏ای از استعاره‏های نو در دو مجموعه از داستان‏های کوتاه زکریا تامر (1931) نویسندۀ مشهور و معاصر سوری است. تحلیل داده‏‏ها نشان می‌دهد تامر در داستان‏هایش از همان استعاره‏های مفهومی روزمره استفاده کرده است. بنابراین، خلاقیت این نویسنده می‌تواند نتیجۀ بهره ‏گرفتن از ابزارهای نامبرده در کاربرد استادانۀ استعاره‏های معمولی باشد. برپایۀ تحلیل داده‏ها، تامر در آفرینش استعاره‏های بررسی‌شده، بیشتر از ابزار ترکیب و کم‌تر از ابزار پرسش بهره برده و از ابزارهای گسترش و پیچیده‌سازی به‌طور متوسط استفاده کرده است. نتایج به‌دست‌آمده همچنین نشان می‏دهد تامر با بهره‌گیری هوشمندانه از استعاره علاوه بر ایجاد ظرافت و زیبایی در بیان، مفاهیم و  پیام داستان‏هایش را به خواننده انتقال می‏دهد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: زبان شناسی
انتشار: 1403/10/10